ΚΑΙΡΟΣ

Οι Βρετανοί κλείνουν τις διακοπές τους αυτή την «Κυριακή της λιακάδας»

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία εκτιμάται ότι θα είναι από τις δημοφιλέστερες επιλογές των Βρετανών που αναμένεται να κλείσουν τις θερινές διακοπές τους μέσω διαδικτύου αυτή την Κυριακή (6 Ιανουαρίου).

Βασιζόμενοι σε στοιχεία των τριών τελευταίων ετών οι Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες θεωρούν ότι αυτή η πρώτη Κυριακή μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων θα είναι η μέρα με τις περισσότερες κρατήσεις διακοπών για όλο το 2013. Μία από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εταιρείες του κόσμου, η Thomson, υπολογίζει ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν πάνω από 2 εκατομμύρια αναζητήσεις τουριστικών προορισμών στην ιστοσελίδα της. Η υψηλότερη κίνηση μάλιστα αναμένεται γύρω στις 8.45μμ τοπική ώρα.

Η πρώτη Κυριακή μετά τις χειμερινές διακοπές χαρακτηρίζεται από τόσο μεγάλη κίνηση στις κρατήσεις διακοπών από Βρετανούς, ώστε να χαρακτηρίζεται από τους πράκτορες ως «Κυριακή της λιακάδας». Πάντως η British Airways Holidays που προσφέρει την καθιερωμένη έκπτωση του Ιανουαρίου σε ταξιδιωτικά πακέτα αναφέρει πως αναμένει τη μεγαλύτερη κίνηση τη Δευτέρα.

Από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται για την Ελλάδα, τις Κανάριες Νήσους, τη Μαγιόρκα και την Κύπρο, αναφέρουν οι προβλέψεις εταιρειών όπως η TUI Travel και η Thomas Cook. Όπως σημειώνουν, η δυνατή στερλίνα έναντι του ευρώ και η πεποίθηση ότι η κρίση στο νότο της ευρωζώνης ρίχνει τις τιμές ευνοεί το τουριστικό ρεύμα προς αυτές τις χώρες.

Στους προορισμούς μεγάλων αποστάσεων φαίνεται να ξεχωρίζουν το Μεξικό, η Τζαμάικα και η Ταϊλάνδη, αλλά και το Ορλάντο και το Λας Βέγκας στις ΗΠΑ, το Ντουμπάι, καθώς και τα νησιά Μπαρμπέιντος και Αγία Λουκία στην Καραϊβική. Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς σύντομων διακοπών στην Ευρώπη το αρχικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για πόλεις όπως η Ρώμη, η Βενετία, η Βαρκελώνη και το Βερολίνο.

Οι τουριστικοί πράκτορες διαπιστώνουν επίσης ανανέωση ενδιαφέροντος για χώρες της βόρειας Αφρικής, όπως το Μαρόκο και η Τυνησία. Στις χώρες αυτές η ανοδική τάση προσέλκυσης Βρετανών τουριστών τα προηγούμενα χρόνια ανετράπη προσωρινά την τελευταία διετία λόγω της ασταθούς πολιτικής κατάστασης.Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο