ΚΑΙΡΟΣ

Οι Βρετανοί αγωνίζονται να σώσουν τις μπυραρίες τους

Παράλληλα επισημαίνεται ότι το 3% αυτών των παραδοσιακών καταστημάτων κατανάλωσης μπύρας και λοιπών οινοπνευματωδών στα προάστια των μεγάλων πόλεων έχουν κλείσει μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Με αφορμή την έναρξη του φετινού Φεστιβάλ Βρετανικής Μπύρας ο σύλλογος Camra υπενθυμίζει ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2009, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης στη Βρετανία, έκλειναν κατά μέσο όρο 52 παμπ την εβδομάδα.

Αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή σε λειτουργία να παραμένουν 54.490 παμπ σε όλη τη χώρα.

Τα πυρά των υποστηρικτών των παμπ συγκεντρώνει η νομοθεσία που επιτρέπει με σχετική ευκολία την έκδοση αδειών κατεδάφισης ή μετατροπής των κτιρίων των παμπ σε σουπερμάρκετ και παντοπωλεία. Ο σύλλογος Camra εγκαινίασε μάλιστα εκστρατεία ζητώντας να απαιτείται ειδική πολεοδομική άδεια για την κατεδάφιση ή μετατροπή χρήσης των παμπ, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Ο σύλλογος τονίζει πως σε πολλές περιπτώσεις ομάδες κατοίκων έχουν επιχειρήσει να σώσουν παραδοσιακές παμπ της περιοχής τους, αλλά ο νόμος δεν είναι σύμμαχός τους, επιτρέποντας στους εργολάβους να γκρεμίζουν ακόμα και εξαιρετικά δημοφιλείς και κερδοφόρες μπυραρίες.

Ο Camra ζητά
από τους επισκέπτες του φετινού φεστιβάλ μπύρας να ζητήσουν από τους τοπικούς βουλευτές τους να στηρίξουν την αλλαγή της νομοθεσίας. Ανάλογη εκστρατεία είχε πετύχει την κατάργηση της αυτόματης αύξησης του φόρου επί της μπύρας κατά 2% πάνω από τον πληθωρισμό.

Ήδη σχετική αίτηση κοινοβουλευτικής συζήτησης έχουν υπογράψει 50 Βρετανοί βουλευτές.

Ο Camra τονίζει πως οι μπυραρίες στηρίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και καθεμία συνεισφέρει ένα μέσο όρο 80.000 λιρών το χρόνο στην εκάστοτε τοπική οικονομία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο