Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα κατά των γυναικών. Η νέα απαγόρευση αφορά τις Αφγανές φοιτήτριες οι οποίες επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να σπουδάσουν στο Ντουμπάι.
«Αφού οι Ταλιμπάν έκλεισαν τα πανεπιστήμια για τις γυναίκες, η μόνη μου ελπίδα ήταν να πάρω μια υποτροφία που θα με βοηθούσε να σπουδάσω στο εξωτερικό», λέει στο BBC η 20χρονη Αφγανή φοιτήτρια Νατκάι, της οποίας το όνομα έχει αλλάξει για την ασφάλειά της.
Η ίδια υποστηρίζει ότι συνέχισε να σπουδάζει παρόλο που υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες να φοιτήσει ποτέ σε πανεπιστήμιο στην πατρίδα της. Τότε της δόθηκε υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία των Εμιράτων σεΐχη Khalaf Ahmad Al Habtoor.
Οι υποτροφίες για τις Αφγανές γυναίκες ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, αφού οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες το πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, συνολικά 100 Αφγανές γυναίκες κατάφεραν να κερδίσουν αυτές τις υποτροφίες. Ορισμένες Αφγανές φοιτήτριες που ζουν στο εξωτερικό έχουν ήδη ταξιδέψει στο Ντουμπάι.
Την Τετάρτη 23 Ιουλίου, η Natkai αποχαιρέτησε την οικογένειά της και ξεκίνησε για το αεροδρόμιο ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να ταξιδέψει αφού η Natkai είναι ένα από τα τουλάχιστον 60 κορίτσια που απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο.
Οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει τα μεμονωμένα ταξίδια για τις γυναίκες και τους επιτρέπουν να πάνε στο εξωτερικό μόνο με τους συζύγους τους ή έναν συγγενή άνδρα συνοδό, όπως έναν αδερφό, θείο ή πατέρα.
Το Πανεπιστήμιο του Ντουμπάι και ο κ. Al Habtoor επιβεβαίωσαν ότι τα κορίτσια δεν κατάφεραν να πάνε. Ο κ. Al Habtoor δημοσίευσε ένα μήνυμα βίντεο στα αγγλικά στην πλατφόρμα X όπου επικρίνει τις αρχές των Ταλιμπάν, λέγοντας ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίσοι στο Ισλάμ.
Αυξάνονται οι αυτοκτονίες γυναικών στο Αφγανιστάν
Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, υπήρξε μια ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των γυναικών που αυτοκτονούν ή προσπαθούν να το κάνουν, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από δημόσια νοσοκομεία και κλινικές ψυχικής υγείας στο ένα τρίτο των επαρχιών του Αφγανιστάν.
Οι αρχές των Ταλιμπάν δεν έχουν δημοσιεύσει στοιχεία για αυτοκτονίες και έχουν απαγορεύσει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να μοιράζονται ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία σε πολλές επαρχίες, λένε οι γιατροί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Guardian. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας συμφώνησαν ωστόσο να μοιραστούν προσωπικά στοιχεία από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022 για να τονίσουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το Αφγανιστάν έχει γίνει μια από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως όπου περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες αυτοκτονούν.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για την απότομη αύξηση του αριθμού των γυναικών που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Το έχουν συνδέσει ρητά με τους περιορισμούς των Ταλιμπάν σε κάθε πτυχή της ύπαρξης των γυναικών, από την απαγόρευση στην εκπαίδευση πάνω από το στοιχειώδες επίπεδο μέχρι την απαγόρευση εισόδου σε πάρκα, λουτρά και άλλους δημόσιους χώρους.
Τα στοιχεία από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης δείχνουν ότι από τις 11 επαρχίες που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο σε μία οι άνδρες αντιπροσώπευαν την πλειονότητα των θανάτων και των απόπειρων αυτοκτονίας. Σε όλες τις υπόλοιπες επαρχίες, οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούσαν την πλειοψηφία εκείνων είτε που αυτοκτονούσαν είτε που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν με ορισμένα κορίτσια να το κάνουν ενώ βρίσκονται ακόμα στην εφηβεία. Συνολικά, οι γυναίκες αποτελούσαν πάνω από τα τρία τέταρτα των καταγεγραμμένων θανάτων αυτοκτονίας και των επιζώντων που έλαβαν θεραπεία.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.