Οι στάχτες της κλιματικής αλλαγής «πνίγουν» τη Μεσόγειο

Και οι δύο της πλευρές τής, ο νότος της Γηραιάς ηπείρου και χώρες στη βόρεια Αφρική αναμετρήθηκαν και συνεχίζουν να πολεμούν με τις πυρκαγιές εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών

Της Αθηνάς Παπακώστα

Η λεκάνη της Μεσογείου παραμένει βυθισμένη σε ένα τεράστιο πέπλο καπνού. Και οι δύο της πλευρές, ο νότος της Γηραιάς ηπείρου και χώρες στη βόρεια Αφρική αναμετρήθηκαν και συνεχίζουν να πολεμούν με τις πυρκαγιές εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών.

Η Ιταλία θρηνεί συνολικά επτά νεκρούς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των τεράστιων πυρκαγιών στον ιταλικό νότο και άλλοι δύο στον ιταλικό βορρά εξαιτίας των ισχυρών καταιγίδων.

Πυρκαγιές καταγράφονται στην Πορτογαλία και την περιοχή Κασκάις, δυτικά της Λισαβόνα, με τους κατοίκους σε κατάσταση απελπισίας να παίρνουν ακόμη και οι ίδιοι την κατάσταση στα χέρια τους καταβρέχοντας με λάστιχα και κουβάδες τις αυλές και τα σπίτια τους ενώ, στη Γκραν Κανάρια στην Ισπανία εκκενώθηκαν οικισμοί και απομακρύνθηκαν προληπτικά οι κάτοικοι από αρκετούς οικισμούς εξαιτίας φωτιάς στο κέντρο του νησιού.

Βορειότερα και στη Γαλλία 100 πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύο δήμους κοντά στο αεροδρόμιο της Νίκαιας και άλλοι 300 πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο μεγάλη φωτιά κοντά στην πόλη Αρλ. Μάχη με τις φλόγες όμως δίνουν και η Κροατία στην περιοχή του Ντουμπρόβνικ αλλά και η Τουρκία στην Αττάλλεια. Την ίδια ώρα, στην Αλγερία 34 άνθρωποι πεθαίνουν από τις 96 φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν σε 16 περιφέρειες. Η φωτιά εξαπλώθηκε και στην Τυνησία όπου 300 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν έναν παραθαλάσσιο οικισμό.

Για τους επιστήμονες η μακρά σε διάρκεια και εντονότατη περίοδος καύσωνα που καταγράφεται στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα θα ήταν αδύνατον να υπάρξει χωρίς τη... βοήθεια της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. "Ενδεικτικό» παράδειγμα του γεγονότος ότι ο καιρός "τρελάθηκε" αποτελεί, επίσης, το γεγονός ότι στη βόρεια Ιταλία αλλά και τα Βαλκάνια οι ακραίες θερμοκρασίες έδωσαν σκυτάλη σε ακραίας έντασης καταιγίδες με πυκνή βροχόπτωση, χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους ακόμη και ανεμοστρόβιλους αφήνοντας πίσω νεκρούς.

Το καμπανάκι κινδύνου για τις ανθρώπινες επιπτώσεις στο κλίμα έχει πλέον χτυπήσει. Μετεωρολόγος καναλιού της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης μίλησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εξηγώντας ότι σε περίπου δύο δεκαετίες η πόλη του Αμβούργου στη Γερμανία θα μπορούσε να έχει κλίμα σαν εκείνο που απαντάται στον νότο της Γαλλίας καλώντας τους  Γερμανούς κατοίκους στον βορρά της χώρας να αρχίσουν να προετοιμάζονται για μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας.

«Η ανθρωπότητα δεν έχει σταματήσει να καίει ορυκτά καύσιμα, το κλίμα εξακολουθεί να θερμαίνεται και τα κύματα καύσωνα γίνονται όλο και πιο ακραία», δήλωσε στο ίδιο περιοδικό και η φυσικός Φριντερίκε Ότο από το Imperial College του Λονδίνου για να συμπληρώσει πως ακόμη έχουμε τη δυνατότητα να αντιστρέψουμε το παιχνίδι και να εμποδίσουμε την περαιτέρω θέρμανση της Γης. Ωστόσο, η Ότο διευκρινίζει ότι «η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αναστραφεί πλήρως», καθώς, «ακόμη και εάν σταματούσαμε άμεσα όλες τις ανθρωπογενείς εκπομπές καυσαερίων, οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν».

Πηγή: skai.gr