Η Europol προειδοποιεί ότι οι πλειονότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ θα πραγματοποιηθούν από «μοναχικούς λύκους», μεταδίδει το Euronews.
Η τελευταία επίθεση, μόλις πριν από μια εβδομάδα, από τον Abdesalem Lassoued στις Βρυξέλλες ξυπνάει εκ νέου τον τρόμο της τρομοκρατίας στην Ευρώπη.
«Η ισλαμιστική τρομοκρατία παραμένει η μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή στη Δυτική Ευρώπη και «οι μοναχικοί λύκοι» αναμένεται να συνεχίσουν να διαπράττουν τις περισσότερες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην ΕΕ», δήλωσε στο Euronews ο εκπρόσωπος της Europol, Jan Op Gen Oorth.
Αυτό ωστόσο που τονίζει η Europol είναι ότι οι «μοναχικοί λύκοι» μπορεί να μην είναι τόσο μόνοι, καθώς υπάρχει διαδικασία που ακολουθείται για τη στρατολόγησή και τη ριζοσπαστικοποίησή τους.
Πώς στρατολογούνται οι μοναχικοί λύκοι
Τα στοιχεία στην τελευταία έκθεση της Europol για την κατάσταση και τις τάσεις της τρομοκρατίας στην ΕΕ είναι σαφή. Το 2022, από τις 330 συλλήψεις τρομοκρατών στην Ευρώπη, οι 266 ήταν τρομοκράτες τζιχαντιστές.
Η εξάπλωση της διαδικτυακής προπαγάνδας και οι δυνατότητές της για ριζοσπαστικοποίηση παραμένει η βασική ανησυχία. Διευκολύνει τα ευάλωτα άτομα που δεν έχουν προηγούμενο ή άμεσο δεσμό με την τρομοκρατία να εκτίθενται σε ριζοσπαστικό περιεχόμενο και ιδέες.
«Τα τρομοκρατικά δίκτυα μπορεί να στοχεύουν αυτά τα ευάλωτα άτομα και να τα χειραγωγούν για να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες ως «μοναχικοί λύκοι», φαινομενικά μόνοι, αλλά στην πραγματικότητα εξυπηρετώντας τους στόχους των μεγαλύτερων τρομοκρατικών δικτύων», δήλωσε ο Jan Op Gen Oorth, από την Europol.
«Η κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη ενός σταθερού συστήματος υποστήριξης παραμένουν βασικά τρωτά σημεία. Οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται αυτά τα τρωτά σημεία για να διαδώσουν το μήνυμά τους και να στρατολογήσουν νέους οπαδούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού νέων, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, που εκτίθενται σε τρομοκρατική προπαγάνδα στο διαδίκτυο», πρόσθεσε.
Μεγάλες παγκόσμιες τρομοκρατικές ομάδες, όπως η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος, έχουν στραφεί στο Διαδίκτυο επειδή οι εξωτερικές επιχειρησιακές τους διασυνδέσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τον ερευνητή στο Royal Elcano Institute.
«Για αυτόν τον λόγο, η προτιμώμενη στρατηγική αυτών των ομάδων στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι αυτή των «μοναχικών λύκων» που μοιράζονται την ιδεολογία και τους στόχους της οργάνωσης και που κινητοποιούνται αυθόρμητα».
Μεταξύ των πιο ανησυχητικών προφίλ για τις δυνάμεις ασφαλείας είναι εκείνοι που έχουν βρεθεί σε ζώνες συγκρούσεων, γνωστοί ως «ξένοι μαχητές», και εκείνοι που έχουν εντοπιστεί από τα δίκτυα για να κάνουν το επόμενο βήμα και να επιτεθούν μεμονωμένα.
«Τα παλιά χρόνια έπρεπε να πας σε μια συνάντηση διαφορετικών ανθρώπων που θα μιλούσαν για την τελευταία ομιλία ενός τζιχαντιστή. Σήμερα, με πέντε μόνο κλικ, μπορείς να βρεις βιβλία προπαγάνδας και εγχειρίδια για το πώς να πραγματοποιήσεις μια επίθεση με μαχαίρι», λέει ο Olivier Cauberghs, πρώην ντετέκτιβ της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου και ειδικός ριζοσπαστικοποίησης στο Textgain.
«Το διαδίκτυο έχει επιταχύνει τα πάντα γιατί είναι εύκολο να πάρεις αυτές τις πληροφορίες», προσθέτει.
Καμία χώρα της ΕΕ δεν είναι ασφαλής
Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει ήδη γίνει αισθητός στην Ευρώπη.
Η έκκληση για παγκόσμια τζιχάντ από τον Khaled Meshal, τον πολιτικό ηγέτη των μαχητών της Χαμάς και έναν από τους ιδρυτές της οργάνωσης, σκόρπισε τον φόβο στις ευρωπαϊκές πόλεις.
«Σήμερα, δεν μπορούμε να πούμε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη είναι απαλλαγμένη από αυτήν την απειλή. Αν και υπάρχουν ορισμένες που πλήττονται περισσότερο, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο ή ακόμα και η Ισπανία", προσθέτει ο García-Calvo
Καθώς η αστυνομία επικεντρώνει τις έρευνές της γύρω από αυτά τα άτομα, η Europol προειδοποιεί ότι η διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης γίνεται όλο και πιο αποκεντρωμένη και ασταθής.
«Οι δράστες συνδέονται και εμπνέονται ο ένας από τον άλλον, ενωμένοι πίσω από παράπονα που υπερβαίνουν πλέον την ιδεολογία ή την ομάδα που ανήκουν», λέει ο Jan Op Gen Oorth.
Οι ειδικοί επισημαίνουν τα μέσα ενημέρωσης ως μέσο ενίσχυσης της τρομοκρατικής προπαγάνδας.
Τα μέσα ενημέρωσης δίνουν πολλές λεπτομέρειες για τον δράστη και τη ζωή του. Οι άνθρωποι βλέπουν ότι αυτό το άτομο είναι ένα ανθρώπινο ον όπως οποιοσδήποτε άλλος, και θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματά του επειδή ταυτίζονται μαζί του, αναφέρουν οι ειδικοί.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.