Κλείσιμο

Οι Φιλιππίνες παραχωρούν στις ΗΠΑ πρόσβαση σε άλλες 4 βάσεις με το βλέμμα στην Κίνα

Η Ουάσιγκτον επιδίωκε να αποκτήσει νέες επιλογές στις Φιλιππίνες στο πλαίσιο σχεδιασμών για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κίνησης της Κίνας εναντίον της Ταϊβάν

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία που θα δώσει στον αμερικανικό στρατό πρόσβαση σε άλλες τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς οι δύο σύμμαχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την άνοδο της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας.

Ουάσιγκτον και Μανίλα συμφώνησαν να επεκταθεί προϋπάρχουσα συμφωνία για να συμπεριλάβει τέσσερις επιπλέον βάσεις «σε περιοχές στρατηγικής σημασίας», γνωστοποίησαν τα μέρη με κοινή ανακοίνωση Τύπου των υπουργείων Άμυνας.

Η «συμφωνία διευρυμένης αμυντικής συνεργασίας» (Enhanced Defense Cooperation Agreement, EDCA) είχε συναφθεί αρχικά το 2014.

Οι ΗΠΑ διέθεσαν πάνω από 82 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση υποδομών σε πέντε βάσεις όπου είχαν ήδη πρόσβαση οι ένοπλες δυνάμεις τους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση.

Η συμφωνία εγγυάται την πρόσβαση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σε στρατιωτικές βάσεις των Φιλιππίνων, προβλέπει κοινή εκπαίδευση, τη μεταφορά εξοπλισμού και την κατασκευή υποδομών όπως διάδρομοι αποπροσγειώσεων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και υλικού. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία μολαταύτα δεν χαρακτηρίζεται μόνιμη.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την ημέρα που επισκέφθηκε τη χώρα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, που είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Καρλίτο Γκαλβές αφού έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Φέρντιναντ Μάρκος τον νεότερο.

Η Ουάσιγκτον επιδίωκε να αποκτήσει νέες επιλογές στις Φιλιππίνες στο πλαίσιο σχεδιασμών για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κίνησης της Κίνας εναντίον της Ταϊβάν.

Αν και στην κοινή ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πού ακριβώς βρίσκονται οι τέσσερις βάσεις, στη Μανίλα είχε ανακοινωθεί πρόσφατα πως η Ουάσιγκτον ήθελε πρόσβαση στη βόρεια Λουζόν —την περιοχή των Φιλιππίνων που βρίσκεται πλησιέστερα στην Ταϊβάν— και στο νησί Παλάουαν, απέναντι στα διεκδικούμενα νησιά Σπράτλι, στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ