Κλείσιμο

Οι «τρεις φάσεις» της επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα - Εντείνονται τα χτυπήματα από τη Χεζμπολάχ

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο Ισραήλ - Οι στρατιωτικοί στόχοι των Ισραηλινών - Το οδοιπορικό του ΣΚΑΪ στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας

Η αγωνία βρίσκεται στο κατακόρυφο με τον ένα μετά τον άλλο Ισραηλινούς αξιωματούχους να δίνουν το σύνθημα της επίθεσης για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα. Η ανταλλαγή πυρων μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται με σφοδρότητα. Στη Γάζα, οι βομβαρδισμοί σε στόχους της Χαμάς προκάλεσαν καταστροφές στην ελληνοορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου με τα θύματα να είναι μέχρι στιγμής 18. Την ίδια ώρα, το μέτωπο Ισραήλ - Χεζμπολάχ έχει πάρει «φωτιά» με το φόβο για εξάπλωση του πολέμου να καραδοκεί.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έπληξε στρατώνα που βρίσκονται Ισραηλινοί στρατιώτες. Μάλιστα μιλάει για θύματα ενώ από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί επιβεβαιώνουν την επίθεση με αντιαρματικό πύραυλο και λένε για ένα στρατιώτη ο οποίος έχει τραυματιστεί βαρύτατα και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Όπως επισημαίνουν ο ένοπλος της Χεζμπολάζ εντοπίστηκε στα εδάφη του Ισραήλ που κρυβόταν για ώρες και εξουδετερώθηκε. Ταυτόχρονα και στον νότο υπάρχει μπαράζ βομβαρδισμών από το πυροβολικό και την αεροπορία του Ισραήλ. Το IDF ανακοίνωσε την εξουδετέρωση ενός ακόμη θύλακα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υπήρξε και μεγάλη επίθεση με ρουκέτες προς το κεντρικό Ισραήλ και το βόρειο τομέα του Τελ Αβίβ.

Την ίδια ώρα, η άμμος στην κλεψύδρα για την ευρείας κλίμακας εισβολή στη Γάζα, αδειάζει. Με μπαράζ δηλώσεων, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Ισραήλ προαναγγέλει την επίθεση. 

Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε θέσεις μάχης. Τα άρματα μάχης και οι μονάδες έχουν διαιρεθεί και αναπτύσσονται στα σημεία εξόρμησης.

Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, έχει σχεδιαστεί από την στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία, για να υλοποιηθεί σε τρείς φάσεις.

Οι στρατιωτικοί στόχοι του Ισραήλ, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε σήμερα τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολεμικοί ισραηλινοί στόχοι περιλαμβάνουν την εξόντωση της Χαμάς, μέσω της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών της δυνατοτήτων, την πλήρη παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη στη Γάζα και τη δημιουργία ενός νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκάλαντ ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις κύριες φάσεις.

«Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία διεξάγεται μια στρατιωτική εκστρατεία με (αεροπορικές επιδρομές) και αργότερα με (χερσαίους) ελιγμούς με στόχο (...) την καταστροφή της Χαμάς», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Η δεύτερη φάση, τόνισε, θα συνεχιστεί με μάχες αλλά χαμηλότερης έντασης καθώς τα στρατεύματα εργάζονται για να «εξαλείψουν θύλακες αντίστασης».

«Η τρίτη φάση θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα», τόνισε.

«Παλεύουμε για την ύπαρξή μας», λένε οι Ισραηλινές δυνάμεις - Νέο βίντεο πριν την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα

Βίντεο πριν από επιχείρηση στη Γάζα ανέβασαν στο Twitter οι IDF. «Υπερασπιζόμαστε τα σπίτια, τους ανθρώπους μας, την ίδια την ύπαρξή μας» λέει ο εκπρόσωπος Τύπου τους.

“We fight for our existence,” IDF Spokesperson LTC (Res.) Jonathan Conricus. pic.twitter.com/0c9nkuGqAs

— Israel Defense Forces (@IDF) October 20, 2023

«Αμυνόμαστε για να εμποδίσουμε, για να διασφαλίσουμε ότι οι θηριωδίες που έγιναν την 7η Οκτωβρίου, δεν θα συμβούν ποτέ ξανά. Οι σταρτιώτες μας, οι έφεδροι, όλοι είναι πραγματικοί άνθρωποι. Δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, δάσκαλοι, γιοι, κόρες, πατεράδες και μητέρες», υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Πολλοί από μας έχουμε χάσει τους αγαπημένους μας. Τα έχουμε αφήσει όλα πίσω για να παλέψουμε στην πρώτη γραμμή της μάχης και για να υπερασπιστούμε τις οικογένειές μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τα να παλέψουμε για την ασφάλεια και την ύπαρξή μας. Θα νικήσουμε τη Χαμάς στη μάχη και θα βοηθήσουμε το νότιο Ισραήλ να ακμάσει ξανά» συμπλήρωσε.

Δείτε το οδοιπορικό του ΣΚΑΪ στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας:

Οι απεσταλμένοι του ΣΚΑΪ στο Ισραήλ, Σταύρος Ιωαννίδης και Απόλλωνας Δάρμας έφτασαν έξω απο τη λωρίδα της Γάζας

Πηγή: skai.gr