ΚΑΙΡΟΣ

Όγδοος γύρος ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία

Αυτή τη φορά η ζημιά των υποδομών ήταν μικρότερη ενώ, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, δεν χρησιμοποιήθηκαν τα drones-καμικάζι

Της Αθηνάς Παπακώστα

Στόχος επιθέσεων έγιναν χθες, Δευτέρα, δύο αεροπορικές βάσεις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την ρωσική πρωτεύουσα και σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι επιθέσεις έγιναν από δύο ουκρανικά drones. 

"Το καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε να πραγματοποιήσει πλήγματα με σοβιετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση Ντιαγκίλεβο στην επαρχία Ριαζάν και στη βάση Ένγκελς στην επαρχία Σαράτοφ", αναφέρει σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ικανοποίηση τους και μιλούν με υπονοούμενα, τα οποία - εάν επαληθευτούν - τότε ο πόλεμος στην Ουκρανία θα εισέλθει σε νέα, κρίσιμη και ίσως ακόμη και μοιραία φάση. 

"Η Γη είναι στρογγυλή - ανακάλυψη που έγινε από τον Γαλιλαίο. Η αστρονομία δεν μελετήθηκε στο Κρεμλίνο. Ειδάλλως, θα ήξεραν: Εάν κάτι εκτοξεύεται προς τον εναέριο χώρο άλλων κρατών, αργά ή γρήγορα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο αρχικό σημείο" τόνισε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαϊλο Ποντόλιακ.

Από τις εκρήξεις, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν ενώ, δύο αεροσκάφη έχουν υποστεί, ελαφρά, ζημιές. 

Η Ρωσία απάντησε εξαπολύοντας νέο κύμα πυραυλικών επιθέσεων κατά κεντρικών και νοτιοανατολικών περιοχών της Ουκρανίας χτυπώντας κατοικίες και κτίρια, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις αμάχους και διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση κυρίως στην Οδησσό. Σύμφωνα με το Κίεβο καταρρίφθηκαν οι 60 από τους συνολικά 70 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Μόσχα ενώ, σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών. 

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν οδηγούσε στη γέφυρα του Κερτς που ενώνει την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Κάνοντας βόλτες με αυτοκίνητο ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την έκρηξη του Οκτωβρίου που κατέστρεψε τμήμα της γέφυρας – καμάρι του Βλάντιμιρ Πούτιν και έπληξε το γόητρο του Ρώσου προέδρου. Τότε, η Μόσχα είχε απαντήσει με μία καταιγίδα πυραυλικών επιθέσεων επιλέγοντας μία νέα στρατηγική αφού ξεκίνησε έναν νέο – παράλληλο πόλεμο κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. 

Χθες ήταν όγδοος γύρος ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων και για ακόμη μία φορά το 40% της περιφέρειας του Κιέβου έμεινε χωρίς ρεύμα ενώ η Οδησσός αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα αφού δεν έχει νερό. 

Τη Δευτέρα οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ακούστηκαν σε όλη τη χώρα. Οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας επέστρεψαν και πάλι στα καταφύγια ελέγχοντας τα κινητά τους τηλέφωνα για τυχόν προειδοποιήσεις. Εκρήξεις σημειώθηκαν στο Τσερκάσι, την Κρίβι Ριχ και την Οδησσό. Ήδη μεγάλο μέρος της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας είχε ήδη καταστραφεί μετά από τις ρωσικές επιθέσεις και εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες ζουν εδώ και εβδομάδες στο κρύο και το σκοτάδι. Το Κίεβο περίμενε έναν νέο γύρο χτυπημάτων.

Οι χθεσινές επιθέσεις είχαν μερικές διαφορές από τους προηγούμενες. Αυτή τη φορά η ζημιά των υποδομών ήταν μικρότερη ενώ, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, δεν χρησιμοποιήθηκαν τα drones-καμικάζι.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται πιο σύνθετος.

Η Μόσχα κατηγορεί ανοιχτά την Ουκρανία για επίθεση στο έδαφος της και μάλιστα τόσα χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επαναλαμβάνει ότι η στάση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δημιουργεί κίνδυνο ένοπλης, απευθείας, σύγκρουσης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εισηγείται η Μόσχα να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλεια της, εάν βάλει τέλος στον πόλεμο. Η Ουάσιγκτον αμφισβητεί τις προθέσεις της Μόσχας που απαιτεί την αναγνώριση των νέων εδαφών που έχει προσαρτήσει ενώ το Κίεβο ζητά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη και την παύση των εχθροπραξιών για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.
 

Πηγή: skai.gr