ΚΑΙΡΟΣ

Ο Τραμπ θέλει θανατική ποινή για τους εμπόρους ναρκωτικών - «Να το κάνουμε όπως η Κίνα», λέει

Ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών στην Κίνα αυξήθηκε σε 2,51 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2016, ένα άλμα 6,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ελέγχου Ναρκωτικών, όπως αναφέρει το «Xinhua»

Ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λέει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραδειγματιστούν για την αντιμετώπισή τους στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών από την Κίνα, όπου, όπως ανέφερε, οι κατηγορούμενοι έμποροι ναρκωτικών εκτελούνται μετά από γρήγορες δίκες.

Ο Τραμπ έκανε τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις σε ομιλία που εκφώνησε στο Λας Βέγκας της Νεβάδα την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Η ομιλία χαρακτηρίστηκε από δύο επαναλαμβανόμενα θέματα για τον Τραμπ: Την απαίτηση για νόμο και τάξη, καθώς και τον θαυμασμό του για σκληρή διακυβέρνηση. 

«Αν κοιτάξετε τις χώρες σε όλο τον κόσμο ... οι μόνες που δεν έχουν πρόβλημα με τα ναρκωτικά είναι εκείνες που θεσπίζουν τη θανατική ποινή για τους εμπόρους ναρκωτικών. Είναι οι μόνες, το καταλαβαίνετε αυτό; Η Κίνα δεν έχει πρόβλημα με τα ναρκωτικά», είπε ο Τραμπ. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τραμπ υπενθύμισε ότι ρώτησε τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, αν η χώρα του έχει πρόβλημα με τα ναρκωτικά. «Αθώα, ρώτησα αν υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με τα ναρκωτικά στην Κίνα», είπε ο ίδιος. Και ποια ήταν η απάντηση; «Όχι, όχι, όχι, όχι, δεν έχουμε πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Γιατί να έχουμε πρόβλημα με τα ναρκωτικά; Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι έμποροι ναρκωτικών τιμωρούνται με τη θανατική ποινή. Η δίκη γίνεται πολύ γρήγορα. Έτσι, αντί να έρχονται στην Κίνα, πηγαίνουν κάπου αλλού. Είχαμε μεγάλα προβλήματα με τα ναρκωτικά ανά τους αιώνες, αλλά δεν έχουμε καθόλου πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Τώρα, δεν κάνουν εμπόριο στην Κίνα», είπε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος. 

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα έχει πράγματι πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών στην Κίνα αυξήθηκε σε 2,51 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2016, ένα άλμα 6,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ελέγχου Ναρκωτικών, όπως αναφέρει το «Xinhua».

Μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέληξε σε έκθεση του 2015 στο συμπέρασμα ότι η χρήση της θανατικής ποινής για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα. 

Τουλάχιστον 131 άνθρωποι εκτελέστηκαν για εγκλήματα κατά των ναρκωτικών το 2021, υπερτριπλάσια αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση της ομάδας υπεράσπισης «Harm Reduction International». Η έκθεση αναφέρει ότι 35 χώρες χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή για αδικήματα ναρκωτικών, ιδιαίτερα αυταρχικές χώρες, όπως το Ιράν, το Βιετνάμ, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα.

Πηγή: skai.gr