Την ίδια ώρα, η Βόρεια Κορέα διεμήνυε πως θα συνεχίσει «κανονικά» τις βαλλιστικές δοκιμές προειδοποιώντας πως αν οι ΗΠΑ χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα εναντίον της το αποτέλεσμα θα είναι το ξέσπασμα πολέμου.
«Θα κάνουμε κι άλλες βαλλιστικές δοκιμές κάθε βδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο», είπε ο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πιονγιανγκ, Χαν Σονγκ Ρολ, μιλώντας στην αποστολή του BBC στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας.
Η Πιονγιάνγκ ανησυχεί από την σύμπραξη Ουάσινγκτον – Σεούλ για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ομπρέλας THAAD στο έδαφος της Νότιας Κορέας, η οποία έχει επισπευστεί μετά και τις πρόσφατες βαλλιστικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Υπενθυμίζεται ότι στη Νότια Κορέα βρίσκονται μόνιμα περίπου 30.000 Αμερικανοί στρατιώτες.
Ο επιτελών χρέη προέδρου στη Νότια Κορέα, Χουάνγκ Κιο-Αν, εκτιμά από την πλευρά του πως η Πιονγιάνγκ θα προβεί σε επιπλέον προκλητικές κινήσεις και για τον λόγο αυτό έχει διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή, διατηρώντας στενή επικοινωνία με τις αμερικανικές δυνάμεις.
Εν τω μεταξύ στα ανοικτά της Ιαπωνίας πλησιάζουν τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα: το USS Carl Vinson, το USS Ronald Reagan και το USS Nimitz για πλοία να λάβουν μέρος στα κοινά ναυτικά γυμνάσια που ετοιμάζονται να διεξάγουν Ουάσινγκτον και Σεούλ.
Όμως εκτός από τη Βόρεια Κορέα, και παρά την συνεννόηση Τραμπ-Τζινπινγκ κατά τη συνάντησή τους στην Φλόριντα, και η Κίνα «φοβάται» το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα.
Το Πεκίνο ανησυχεί ότι μετά την ολοκλήρωσή του το THAAD θα είναι δυνατό να στραφεί εις βάρος των κινεζικών πυραυλικών συστημάτων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υποστηρίζουν ότι το THAAD είναι απαραίτητο για την προστασία τόσο της Σεούλ, όσο και των αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία, που αποτέλεσαν τον εικονικό στόχο των τελευταίων βαλλιστικών ασκήσεων της Βόρειας Κορέας.
Ωστόσο οι Κινέζοι στρατηγοί επιμένουν πως η εισαγωγή του οπλικού συστήματος στην περιοχή, διαταράσσει την «ισορροπία ασφαλείας» στην περιοχή.
«Κανείς στην Κίνα δεν γνωρίζει τεχνικά χαρακτηριστικά της αντιπυραυλικής ομπρέλας και αυτό δημιουργεί προβληματισμό», εξηγεί ο Τσανγκ Μπαχουί, ειδικός επί των ζητημάτων πυρηνικής ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ. Όπως σημειώνει ο ίδιος, οι δυνατότητες του συστήματος παραμένουν κρυφές στου Κινέζους που «οφείλουν να υπολογίζουν και το χειρότερο δυνατό σενάριο».
Το Πεκίνο ανησυχεί και για το βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων των αμερικανικών ραντάρ, που μπορούν να «σκανάρουν» βαθιά μέσα στην κινεζική ενδοχώρα με αρκετούς στρατιωτικούς να παρατηρούν ότι τα αμιγώς αντιπυραυλικά συστήματα δεν χρειάζεται να διαθέτουν τόσο ισχυρά ραντάρ για τις αποστάσεις που χωρίζουν την Σεούλ από την Πιονγιάνγκ.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.