Εδώ και καιρό πιστεύεται ότι ο Τουταγχαμών πέθανε από μια «ανοιχτή» πληγή, καθώς ο οργανισμός του εξασθενούσε όλο και περισσότερο από την ελονοσία. Ωστόσο, Αιγύπτια ερευνήτρια ανατρέπει αυτό το σενάριο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και υποστηρίζει ότι ο Τουταγχαμών μπορεί να πέθανε, ενώ οδηγούσε το άρμα του μεθυσμένος.
Η Sofia Aziz, μια βραβευμένη ανεξάρτητη ερευνήτρια, πιστεύει ότι ο Τουταγχαμών σκοτώθηκε μετά από ένα ατύχημα με άρμα, ενώ ήταν μεθυσμένος με κρασί. Σύμφωνα πάντα με την ίδια, ο σοβαρός τραυματισμός του, τα κατάγματα στα πόδια που μολύνθηκαν, του προκάλεσαν έναν αργό θάνατο. «Ήταν σαν ένας τυπικός έφηβος, που έπινε και πιθανότατα οδηγούσε το άρμα του πολύ γρήγορα», δήλωσε η κυρία Aziz στο BBC Science Focus.
Το 2010, μια ομάδα αιγυπτιολόγων εξέτασε ακτινολογικά τη μούμια του Φαραώ για να κατανοήσει καλύτερα τα αίτια του θανάτου του.
Ο βασιλιάς, ο οποίος ήταν μόλις 18 ή 19 ετών όταν πέθανε, διαπιστώθηκε ότι έπασχε όχι μόνο από ελονοσία, αλλά και από πολλαπλές διαταραχές κατά τη στιγμή του θανάτου του. Προηγούμενες μελέτες υποστηρίζουν ότι χρειαζόταν μπαστούνι για να περπατήσει, καθώς είχε την επώδυνη νόσο Köhler, μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί τη διακοπή της αιμάτωσης στο σκαφοειδές οστό, στο πίσω μέρος του ποδιού.
Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα σπασμένο πόδι που τον σκότωσε, με την αιτία να μην είναι ξεκάθαρη. Τώρα, η κυρία Aziz έχει αποκλείσει εντελώς αυτές τις θεωρίες, αντλώντας στοιχεία από αντικείμενα στον τάφο του.
Εδώ και καιρό πιστεύεται ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι θάβονταν με καθημερινά αντικείμενα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη μετά θάνατον ζωή. Επίσης, οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι σπόροι και τα φρούτα που βρέθηκαν στον τάφο του υποδηλώνουν ότι λάμβανε ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, τα έξι άρματα, η πανοπλία και η αποθήκη κρασιού «δείχνουν» - σύμφωνα πάντα με την ερευνήτρια- ότι «δεν ήταν ανάπηρος και καβαλούσε άμαξες σαν "βασιλιάς πολεμιστής», ανέφερε η ίδια.
Ο Τουταγχαμών ήταν γιος του φαραώ Ακενατόν. Η Νεφερτίτη δεν ήταν η μητέρα του, όπως συχνά λανθασμένα υποστηρίζεται, αλλά η κύρια σύζυγος του Ακενατόν – μητέρα του ήταν μια από τις δευτερεύουσες συζύγους. Ο Τουταγχαμών ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία οκτώ ετών. Ο νεαρός βασιλιάς πέθανε το 1323 π.Χ. σε ηλικία μόλις 18 ή 19 ετών. Και παρά το ότι σήμερα όλοι γνωρίζουν το όνομά του και ο τάφος του είναι πόλος έλξης τουριστών, κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του ο Τουταγχαμών δεν ήταν ένας ισχυρός Φαραώ.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.