ΚΑΙΡΟΣ

Ο στρατιωτικός νόμος του Πούτιν

Ο εν λόγω νόμος που χρονολογείται από το 2002 δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα, αφού θα έπρεπε η Ρωσία να βρισκόταν αντιμέτωπη με «άμεση απειλή επιθετικότητας». 

της Αθηνάς Παπακώστα

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις προσαρτημένες με ψευδο-δημοψηφίσματα περιοχές της Χερσώνας, της Ζαπορίζια, του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Ρώσος πρόεδρος απλώς πιέζεται ή ετοιμάζεται να πάρει τη ρεβάνς;

Ο στρατιωτικός νόμος έχει τεθεί σε ισχύ παρά το γεγονός ότι η Μόσχα δεν ελέγχει αυτές τις τέσσερις περιοχές και παρ' όλα αυτά τις υπολογίζει εδώ και ένα μήνα, μονομερώς, ως ρωσικό έδαφος. 

Ο εν λόγω νόμος που χρονολογείται από το 2002 δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα, αφού θα έπρεπε η Ρωσία να βρισκόταν αντιμέτωπη με «άμεση απειλή επιθετικότητας». 

Τώρα βγαίνει από το συρτάρι. 

Ουκρανοί αξιωματούχοι κρίνουν ότι η Μόσχα βρήκε έναν τρόπο προκειμένου να καλέσει περισσότερους άνδρες στο μέτωπο. Αυτή τη φορά από τις -υπό ρωσική κατοχή- περιοχές, ενω οι ένοπλες δυνάμεις της πιέζονται από την επέλαση των Ουκρανών στην ανατολή και τον νότο της χώρας. Άλλωστε, ο στρατιωτικός νόμος προβλέπει γενική ή μερική επιστράτευση και ήδη η Ρωσία έχει επιστρατεύσει 300.000 άνδρες. 

Το νέο διάταγμα για εφαρμογή στρατιωτικού νόμου σε αυτές τις τέσσερις περιοχές επιτρέπει στις αρχές να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας, δέσμευση περιουσιών, επανεγκατάσταση πολιτών σε άλλες περιοχές, φυλάκιση μη καταγεγραμμένων μεταναστών, δημιουργία σημείων ελέγχου και την προφυλάκιση πολιτών έως και 30 ημέρες. Και όλα αυτά υπό το πρίσμα ότι οι αρχές θα έχουν την εξουσία να θεσπίσουν μέτρα τα οποία «θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων» και «θα προστατεύουν την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας. 

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε εκτενώς για τα μέτρα τα οποία συνοδεύουν την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην περιοχή. Ωστόσο, εισήγαγε σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια τρία, διαφορετικά, επίπεδα συναγερμού αυστηροποιώντας τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα του.

Στο μεσαίο επίπεδο εντάσσονται οκτώ ρωσικές περιοχές οι οποίες βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία και επιβάλλονται περιορισμοί μετακινήσεων. Πρόκειται για τις περιοχές Κράσνονταρ, Μπελγκορόντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κουρσκ και Ροστόφ. Από την εν λόγω κατηγορία δεν απουσιάζει, φυσικά, η Κριμαία. 

Σε ό,τι αφορά στην περιφέρεια στην οποία ανήκει η Μόσχα καθιερώνεται καθεστώς ενισχυμένου συναγερμού. Σε μήνυμα του στα social media ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Μοσχοβίτες υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα υπάρξουν μέτρα τα οποία θα περιορίσουν τον κανονικό ρυθμό της καθημερινότητας». Όπως σημειώνει ο Steve Rosenberg, ο ανταποκριτής του BBC στη ρωσική πρωτεύουσα, «αυτό μένει να αποδειχθεί».  Την ίδια στιγμή, σε όλη την υπόλοιπη ρωσική επικράτεια (βόρεια Ρωσία, Σιβηρία και ρωσική άπω ανατολή) ο βαθμός συναγερμού παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο. 

Για τον καλύτερο συντονισμό αυτής της επιχείρησης ασφαλείας τριών επιπέδων συναγερμού συγκροτεί και ειδικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν. 

Από την πλευρά τους όλες οι περιφέρειες θα πρέπει να συστήσουν επιχειρησιακά στρατηγεία τα οποία θα στελεχωθούν από τους περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους της αστυνομίας και του στρατού. Όπως γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης οι επικεφαλής των περιφερειών αποκτούν επιπλέον εξουσίες. Η εφημερίδα μάλιστα σημειώνει, επίσης, ότι «όπως σε πολλούς νόμους στη Ρωσία υπάρχουν διατάξεις οι οποίες αφήνουν περιθώριο για ευρύτερη ερμηνεία». «Για παράδειγμα», γράφει η Valerie Hopkins, αυτός ο νόμος θα επιτρέψει την παύση της δραστηριότητας πολιτικών κομμάτων, δημόσιων οργανισμών και θρησκευτικών ομάδων ή/και οποιασδήποτε δραστηριότητας που θα θεωρηθεί ότι υπονομεύει την άμυνα και την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».  

Ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται αποφασισμένος να διατηρήσει τον έλεγχο και όχι να κάνει πίσω, ούτε στο εσωτερικό και ούτε φυσικά στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ρωσικές επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων σε περιοχές στην περιφέρεια της Χερσώνας, δεξιά από τον ποταμό Δνείπερο, συνεχίζονται. Το ίδιο και οι κατηγορίες της Μόσχας ότι το Κίεβο ετοιμάζεται για μεγάλη (αντε)επίθεση δίχως να υπολογίζει τους αμάχους.

Ο νεοδιορισθείς διοικητής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, παραδέχεται ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη. Πρόκειται για μία  ασυνήθιστη παραδοχή από πλευρά Ρώσων- και μάλιστα δημοσίως -  τη στιγμή που το Κρεμλίνο θέλει αυτή του η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί να προβάλλεται στο εσωτερικό της Ρωσίας ως επιτυχημένη. 

Και όλοι λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα μετά και την επιβολή του στρατιωτικού νόμου περιμένουν να δουν τον Ρώσο πρόεδρο να κάνει την επόμενή του κίνηση στη Χερσώνα, εκείνο το σημείο του χάρτη που συνορεύει με την προσαρτημένη το 2014 χερσόνησο της Κριμαίας και αποτελούσε την μέχρι σήμερα μοναδική του νίκη σε έναν πόλεμο που ακόμη δεν έχει κερδίσει.  

Πηγή: skai.gr