Κλείσιμο

Ο πρώτος Άραβας αστροναύτης δεν θα τηρήσει τη νηστεία του Ραμαζανιού κατά την αποστολή του στο Διάστημα

Για να μην διακινδυνεύσουμε την αποστολή και να μη θέσουμε σε κίνδυνο τα μέλη του πληρώματος επιβάλλεται να τρώμε επαρκείς ποσότητες φαγητού», δήλωσε ο αστροναύτης που θα στείλουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ο αστροναύτης που θα στείλουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δήλωσε σήμερα ότι δεν θα τηρήσει τη νηστεία του Ραμαζανιού κατά την αποστολή του στο διάστημα.

«Θεωρούμαι ταξιδιώτης και οι ταξιδιώτες μπορούν να διακόψουν τη νηστεία», απάντησε ο Σουλτάν αλ Νεγιάντι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι αστροναύτες σήμερα στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Χιούστον, όταν ρωτήθηκε πώς θα τηρήσει το Ραμαζάνι. Κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων οι πιστοί νηστεύουν από τα ξημερώματα μέχρι τη δύση του ηλίου.

«Η νηστεία δεν είναι υποχρεωτική αν, για παράδειγμα, κάποιος δεν αισθάνεται καλά», εξήγησε. «Από αυτήν την άποψη, για να μην διακινδυνεύσουμε την αποστολή και να μη θέσουμε σε κίνδυνο τα μέλη του πληρώματος επιβάλλεται να τρώμε επαρκείς ποσότητες φαγητού», πρόσθεσε.

Στα 41 του, ο Σουλτάν αν Νεγιάντι θα γίνει ο πρώτος αστροναύτης από αραβική χώρα που θα περάσει έξι μήνες στο διάστημα. Η αποστολή θα αναχωρήσει στις 26 Φεβρουαρίου με έναν πύραυλο της εταιρείας SpaceX.

Στην αποστολή αυτή θα τον συνοδεύουν δύο Αμερικανοί, ο Στίβεν Μπάουεν και ο Γουόρεν Χόμπουργκ και ένας Ρώσος, ο Αντρέι Φεντιάγεφ, οι οποίοι ρωτήθηκαν ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες των εντάσεων στη Γη –κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία– για το ταξίδι τους στο διάστημα. «Πάνε πάνω από 20 χρόνια τώρα που εργάζομαι και εκπαιδεύομαι με κοσμοναύτες και πάντα ήταν εκπληκτικό. Όταν βρίσκεσαι στο διάστημα υπάρχει μόνο ένα πλήρωμα, ένα όχημα και όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο», είπε ο Μπάουεν.

Ο Φεντιάγεφ από την πλευρά του επισήμανε τη «μακρά ιστορία» της συνεργασίας των ΗΠΑ με τη Ρωσία στο διάστημα. «Η ζωή των ανθρώπων στο διάστημα, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, είναι πραγματικά ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς θα έπρεπε να ζουν στη Γη», τόνισε.

Ο ΔΔΣ είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς συνεργασίας της Μόσχας με την Ουάσινγκτον μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ