ΚΑΙΡΟΣ

Με κομμένη την ανάσα η ΕΕ περιμένει την αντίδραση του Πούτιν στο αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ - Ενεργειακή «θηλειά» στην Ευρώπη

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η Ευρώπη ξύπνησε και περιμένει με κομμένη την ανάσα πώς θα αντιδράσει η Ρωσία στα αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ. Το Κρεμλίνο φέρεται να είναι έξαλλο με τον Ρώσο πρώτο αναπληρωτή πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη να χαρακτηρίζει τις δύο χώρες εχθρικές, εφόσον εισχωρήσουν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι ίδιοι οι Φινλανδοί περιμένουν ακόμη και σήμερα από τους Ρώσους να κλείσουν τις στρόφιγγες προμήθειας φυσικού αερίου.

Και μπορεί να αποτελεί περισσότερο συμβολική κίνηση, αφού το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί μόλις το 5% του ενεργειακού μείγματος της χώρας, όμως βιομηχανίες τροφίμων και χημικών ιδιαίτερα θα δεχτούν πλήγμα και θα πρέπει να βρουν ενλλακτικές πηγές ενέργειας. Οι Φινλανδοί πάντως δηλώνουν έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Οι αγορές θα περιμένουν να δουν επίσης αν για τρίτη συνεχή ημέρα οι Ρώσοι θα περιορίσουν τις ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το έκαναν χτες κατά 30% και κατά 18% την Τετάρτη.

Άλλωστε η GAZPROM έκλεισε εντελώς τις στρόφιγγες για την άλλοτε θυγατρική της αλλά πλέον κρατική εταιρεία, την την GAZPROM GERMANIA .

 Η ημέρα πάντως δεν ξεκίνησε θετικά αφού στις ΗΠΑ ο Dow Jones υποχώρησε έστω και οριακά για έκτη συνεχή συνεδρίαση. Το μείγμα σσυνθηκών που έχει δημιουργηθεί είναι εξαιρετικά εύφλεκτο αφού τους αναλυτές ανησυχεί εκτός από την εργαλειοποίηση της ενέργειας από την πλευρά της Ρωσίας, και ο καλπάζων πληθωρισμό, οι καραντίνες στην Κίνα και η ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την πλευρά της FED και το πώς όλα αυτά θα επηρεάσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως με τη λέξη ύφεση να ακούγεται όλο και πιο συχνά.

Ενδεικτικό της ταραχής των επενδυτών είναι το ξεπούλημα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων που έχασε 200 δισ. δολάρια μέσα σε μια μέρα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, θολό παραμένει και το ζήτημα της πληρωμής σε ρούβλια σύμφωνα με το διάταγμα Πούτιν. Ενθαρρυμένες και από τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Ντράγκι πολλές επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη θεώρησαν ότι είναι δυνατή η πληρωμή σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις. 20 μάλιστα από αυτές σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg άνοιξαν ήδη διπλους λογαριασμούς σε ευρώ και ρούβλια στην Gazprombank.

Η Κομισιόν πάντως ήταν κατηγορηματικά αρνητική εντείνοντας την σύγχυση που επικρατεί.  

Πηγή: skai.gr