Της Αθηνάς Παπακώστα
Τα πλήγματα με drones εντός της ρωσικής επικράτειας προδίδουν την αδυναμία της Μόσχας να προστατεύει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις, αναφέρουν αναλυτές. Το Κρεμλίνο ξεκαθαρίζει ότι θα λάβει τα "απαραίτητα μέτρα" ενώ οι δηλώσεις από την πλευρά του Κιέβου παραμένουν αμφίσημες καθώς η ουκρανική πλευρά δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τα πλήγματα που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ρώσο-ουκρανικά σύνορα.
Φωτιά ξέσπασε σε αεροπορική βάση στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ το πρωί της Τρίτης. Η εν λόγω περιφέρεια βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία και οι τοπικές αρχές μιλούν για πλήγμα από drone με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων χωρίς, αυτή τη φορά και σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή, να υπάρξουν απώλειες.
Πρόκειται για το τρίτο πλήγμα στη σειρά μετά τα δύο που είχαν καταγραφεί τη Δευτέρα σε άλλες δύο αεροπορικές βάσεις στην κεντρική Ρωσία και ειδικότερα στη βάση Ντιαγκίλεβο στην επαρχία Ριαζάν, νοτιοανατολικά της Μόσχας και στη βάση Ένγκελς στην επαρχία Σαράτοφ όπου μάλιστα σταθμεύουν ρωσικά βομβαρδιστικά ικανά να πραγματοποιήσουν πυρηνική επίθεση. Από αυτές τις δύο επιθέσεις, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προκλήθηκαν εκρήξεις από τα συντρίμμια των drones τα οποία έπεσαν στις βάσεις προκαλώντας εκρήξεις, σκοτώνοντας 3 στρατιωτικούς, τραυματίζοντας τέσσερις και προκαλώντας ελαφριές ζημιές σε δύο βομβαρδιστικά.
Οι Ουκρανοί δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη των πληγμάτων. Δεν είναι κάτι το οποίο συνηθίζουν, άλλωστε. Εάν ποτέ επιβεβαιώναν ότι το Κιέβο βρίσκεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις τότε θα μιλούσαμε ανοιχτά για την πρώτη ουκρανική επίθεση βαθιά εντός του ρωσικού εδάφους από την έναρξη του πολέμου. Κάτι τέτοιο θα ήταν μία πολύ σημαντική και μοιραία εξέλιξη για τη συνέχεια κι την πορεία του πολέμου καθώς, επίσης, και μία πολύ ντροπιαστική εξέλιξη για τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο, όπως αναφέρει και ο ανταποκριτής του BBC.
Την ίδια στιγμή, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης επικαλούμενοι Ουκρανό αξιωματούχο σημείωναν πως τα πλήγματα αυτά δείχνουν "τη νέα βούληση" του Κιέβου να "μεταφέρει" τον πόλεμο στην καρδιά της ρωσικής επικράτειας.
Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον ξεκαθαρίζει: "Δεν επιτρέπουμε στην Ουκρανία να οργανώνει πλήγματα πέραν των συνόρων της, δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία να εξαπολύει πλήγματα πέραν των συνόρων της" και υπογραμμίζει ότι δεν έχει επαληθευτεί ότι το Κίεβο πραγματοποίησε τις επιθέσεις. Ο Πούτιν συγκάλεσε την Τρίτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να κατηγορήσει - έστω και εμμέσως - ότι οι Ουκρανοί δεν θα είχαν τη δυνατότητα να καταφέρουν τέτοια πλήγματα χωρίς τη βοήθεια των Δυτικών και ειδικότερα χωρίς την αμερικανική βοήθεια. Παράλληλα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η Μόσχα πιθανότατα θα αξιολογήσει τα εν λόγω πλήγματα που έφτασαν έως και τουλάχιστον 500 χιλιόμετρα μακριά από τα ρώσο-ουκρανικά σύνορα ως "μερικές από τις πιο στρατηγικά σημαντικές αποτυχίες να προστατεύσει τις δυνάμεις της από την έναρξη της εισβολής".
Εν τω μεταξύ, το ηθικό των Ουκρανών παραμένει υψηλό. Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ταξίδεψε στο Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία. Από το Σλοβιάνσκ δεσμεύτηκε να διώξει τις ρωσικές δυνάμεις από τα ουκρανικά εδάφη. Χθες ήταν η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία και ο ίδιος τόνισε σε βίντεο: "Όλοι βλέπουν τη δύναμη σας και τις δεξιότητες σας. Είμαι ευγνώμων στους γονείς σας. Μεγάλωσαν πραγματικούς ήρωες".
Αν και το πυραυλικό μπαράζ της Δευτέρας ήταν το όγδοο στη σειρά, οι Ουκρανοί έχουν αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματικοί στην γρήγορη επισκευή ζημιών. Βεβαίως, υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι ζουν στο κρύο και το σκοτάδι. Οι φωνές εκείνες οι οποίες μιλούν για ανθρωπιστική κρίση προ των πυλών πληθαίνουν με πολλούς να εξηγούν ότι άνθρωποι θα πεθάνουν από το κρύο. Οι θερμοκρασίες στη χώρα έχουν ήδη "βουλιάξει" υπό του μηδενός ενώ, ο ουκρανικός χειμώνας βρίσκεται μόλις στην αρχή του.
Όπως εξηγούσε και αναλυτής του The Atlantic Council αυτός ο πόλεμος του Πουτίν στοχεύει μεν στην κάμψη του ηθικού των Ουκρανών αλλά για να τους οδηγήσει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σκοπός του Ρώσου προέδρου είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο προσφυγικό κύμα το οποίο και θα πνίξει τα ευρωπαϊκά Κράτη - Μέλη ώστε η τρέχουσα ενότητα μεταξύ των Ευρωπαίων να αρχίσει να αποδυναμώνεται. Ήδη συνολικά 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους. Οι 7,8 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ενώ 6,5 εκατομμύρια έχουν μεταναστεύσει στο εσωτερικό της.
Προς το παρόν ο πόλεμος επί του πεδίου φαίνεται να κολλά στις λάσπες και το χιόνι. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει καταγράψει καμία αξιοσημείωτη πρόοδο μετά την ανακατάληψη της Χερσώνας πριν από περίπου πλέον ένα μήνα. Η πόλη αυτή του Νότου παραμένει κλειδί και για τις δύο εμπόλεμες πλευρές. Και το Κίεβο αλλά και η Μόσχα έχουν στο νου την Κριμαία αφού εάν οι Ουκρανοί καταφέρουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους σε αυτή την περιφέρεια που εξακολουθεί να βομβαρδίζεται από τους Ρώσους - παρά την απόσυρση των δυνάμεων τους - τότε το Κίεβο βάζει... πλώρη για την προσαρτημένη το 2014 Χερσόνησο.
Αυτή τη στιγμή, η Μόσχα δεν "βλέπει" καμία προοπτική για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να επαναλαμβάνει χθες ότι "η επιχείρηση συνεχίζεται μέχρι την επίτευξη των στόχων της". Παράλληλα, η ανησυχία της για τις νέες δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μεγαλώνει. Και ο πόλεμος συνεχίζεται ενώ στις 24 του μήνα, παραμονή Χριστουγέννων, θα συμπληρώνονται δέκα μήνες μαχών...
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.