Ο ΟΗΕ περιγράφει την «απελπισία» στη σπαρασσόμενη από τη βία Αϊτή

Διαδηλώσεις και λεηλασίες συγκλονίζουν τη χώρα αφότου ανακοινώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου από τον αϊτινό πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί αύξηση των τιμών των καυσίμων, καθώς η επιδότησή τους είναι υπερβολικά ακριβή για το κράτος, αντιμέτωπο με οξεία έλλειψη εσόδων και χρηματοδοτήσεων.

Στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκαν χθες Δευτέρα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας στην εκτυλισσόμενη «ανθρωπιστική καταστροφή» στην Αϊτή, όπου η κατάσταση, όπως τόνισαν, έχει φθάσει σε «νέο επίπεδο απελπισίας», έπειτα από δυο εβδομάδες βίαιων επεισοδίων και λεηλασίες αποθηκών με επισιτιστική βοήθεια.

Διαδηλώσεις και λεηλασίες συγκλονίζουν τη χώρα αφότου ανακοινώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου από τον αϊτινό πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί αύξηση των τιμών των καυσίμων, καθώς η επιδότησή τους είναι υπερβολικά ακριβή για το κράτος, αντιμέτωπο με οξεία έλλειψη εσόδων και χρηματοδοτήσεων.

Η «οικονομική κρίση», η «κρίση των συμμοριών» και η «πολιτική κρίση» ενώθηκαν και προκαλούν «ανθρωπιστική καταστροφή», συνόψισε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του ΣΑ η ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για την Αϊτή, η Χέλεν Λα Λιμ.

Ήδη πριν από τις πιο πρόσφατες ταραχές, «περίπου 4,9 εκατομμύρια Αϊτινοί χρειάζονταν ανθρωπιστική βοήθεια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, επιθέσεις εναντίον του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος είχαν αποτέλεσμα την απώλεια 2.000 τόνων επισιτιστικής βοήθειας, αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα επέτρεπαν να προσφερθεί αρωγή σε 200.000 πιο ευάλωτους Αϊτινούς τους μήνες που έρχονται», στηλίτευσε η ίδια.

Ανέφερε επίσης ότι ο πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του Βαρό, ο μεγαλύτερος της χώρας, βρίσκεται «σε κατάσταση πολιορκίας εδώ και πάνω από μια εβδομάδα», τελεί υπό αποκλεισμό από συμμορίες.

Η συνεπακόλουθη έλλειψη καυσίμων παραλύει όλες τις δραστηριότητες και τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, οδήγησε ιδίως στο κλείσιμο νοσοκομείων, εξήγησε.

«Αντί για την πρόοδο που ελπίζαμε και ονειρευόμασταν, σήμερα η κατάσταση στην Αϊτή δυστυχώς έχει φθάσει νέο επίπεδο απόγνωσης», υπερθεμάτισε η Βάλερι Γκουαρνιέρι, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, τονίζοντας πως η μέση τιμή του καλαθιού τροφίμων αυξήθηκε 52% μέσα σ’ έναν χρόνο στη χώρα της Καραϊβικής. Διευκρίνισε πως οι δύο από τις τέσσερις αποθήκες του ΠΕΠ λεηλατήθηκαν.

«Αναμένουμε ότι η επισιτιστική ανασφάλεια θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο φέτος, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 4,5 εκατ. ανθρώπων σε επίπεδο κρίσης ως προς τη διατροφική ασφάλεια ή σε χειρότερη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων 1,3 εκατ. που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, η δράση συμμοριών κακοποιών στο φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου «κάνει δύσκολη και επικίνδυνη την υλοποίηση προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας», υπογράμμισε, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για τις λεηλασίες αποθηκών με στοκ τροφίμων και άλλων ειδών που είχε προετοιμαστεί για την περίοδο των κυκλώνων.

Ο αϊτινός υπουργός Εξωτερικών Ζαν Βικτόρ Ζενεΐς, παρών στη συνεδρίαση, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ότι ως προς τη βία, «με την εξαίρεση μεμονωμένων περιστατικών, η κατάσταση είναι συνολικά υπό έλεγχο και έχει αποκατασταθεί η ηρεμία σε αρκετά τμήματα της χώρας».

Ζήτησε ωστόσο η διεθνής κοινότητα να «συνοδεύσει σθεναρά» τη χώρα του, να υποστηρίξει την αϊτινή αστυνομία να αντιμετωπίσει τις βαριά οπλισμένες συμμορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ