Της Αθηνάς Παπακώστα
Η Γαλλία παραμένει θυμωμένη. Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν και χθες, Τρίτη, σε ολόκληρη τη χώρα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού με την αστυνομία να ενισχύει περαιτέρω τα ήδη ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας μετά την προειδοποίηση της γαλλικής κυβέρνησης περί ακραίων διαδηλωτών.
Στον 10ο γύρο των απεργιακών κινητοποιήσεων συμμετείχαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, 740.000 διαδηλωτές. Τα συνδικάτα όμως μιλούν για τουλάχιστον 2 εκατομμύρια πολίτες στους δρόμους της χώρας. Από την πλευρά τους οι αναλυτές - στη δική τους καταμέτρηση- εξέτασαν το συναίσθημα των πολιτών για να διαπιστώσουν ότι αυτό είναι κυρίως "αντι-μακρονικό".
Οι Γάλλοι κατηγορούν τον Μακρόν ότι δεν ακούει την κοινωνία στην οποία απευθύνεται και διαδηλώνουν ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου. Η οργή τους όμως γιγαντώθηκε μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου να παρακάμψει την κοινοβουλευτική διαδικασία και να επιβάλει με προεδρικό διάταγμα τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που ανεβάζει το κατώτατο όριο ηλικίας στα 64 έτη.
«Οι Γάλλοι είμαστε ξεροκέφαλοι και η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου», δήλωνε η Ελέν, 70 ετών ενώ, ο μόλις 26 ετών Κλεμάν εξηγούσε ότι «θυμώνουμε περισσότερο» για να διερωτηθεί στη συνέχεια «εάν οι νέοι θα καταφέρουμε να πάρουμε σύνταξη».
Για το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανάμεσα σε εκείνους που διαδήλωναν ήταν και μερικοί, οι οποίοι έχουν σκοπό «να αποσταθεροποιήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς» σπέρνοντας το χάος, καταστρέφοντας και καίγοντας τη χώρα.
Επί ποδός βρίσκονταν 13.000 αστυνομικοί -περισσότεροι από ποτέ- με τους μισούς εξ αυτών να τοποθετούνται στη γαλλική πρωτεύουσα όπου και ξέσπασαν επεισόδια. Συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών σημειώθηκαν επίσης στη Ρεν, το Μπορντώ, τη Νάντη και την Τουλούζη. Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν ανακοινωθεί τουλάχιστον 27 συλλήψεις ενώ, τα εργατικά συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι η επόμενη μεγάλη κινητοποίηση θα είναι στις 6 Απριλίου σε όλη τη χώρα.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να βάλει φρένο στην προώθηση του σχεδίου του για τη συνταξιοδότηση και να οριστούν διαμεσολαβητές προκειμένου να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις. Η κυβέρνηση Μακρόν όμως κρίνει ότι το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό είναι «αναγκαίο» και απέρριψε την πρόταση καλώντας τα συνδικάτα να συνομιλήσουν για το μέλλον άλλων εργασιακών θεμάτων.
Από σήμερα, οι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες του Παρισιού θα καταφέρουν να πάρουν μία ανάσα αφού αναστέλλεται η απεργία διαρκείας των εργαζομένων στις υπηρεσίες αποκομιδής και αποτέφρωσης. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο θυμός αρχίζει σιγά – σιγά να εκτονώνεται. Οι Γάλλοι δηλώνουν ότι η υπομονή τους εξαντλείται αλλά η αντοχή τους να απεργούν - και άρα να μην πληρώνονται – παραμένει, ακόμη, ισχυρή.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση καλεί τον Μακρόν να κάνει ένα βήμα πίσω φέρνοντας ακόμη και το "παράδειγμα" Νετανιάχου που «πάγωσε» για ένα μήνα τη δική του μεταρρύθμιση με σκοπό να βρεθεί στη χώρα η απαιτούμενη συναίνεση. Όμως, ο Μακρόν δεν αλλάζει πορεία και η επόμενη ημέρα στη Γαλλία παραμένει δύσκολη.
Η δημοτικότητα Μακρόν κατρακυλά. Απέναντί του είναι συσπειρωμένοι εκατομμύρια πολίτες, ψηφοφόροι διαφορετικών κομμάτων. Η αντιπολίτευση του έχει γυρίσει την πλάτη και καλεί τους διαδηλωτές να συνεχίσουν να βγαίνουν στους δρόμους ενώ, εάν υπήρχε έστω και ένας εν δυνάμει σύμμαχος στον ορίζοντα πλέον αγνοείται.
Πώς θα κυβερνήσει λοιπόν ο Γάλλος πρόεδρος ακόμη κι αν ανάψει «πράσινο» από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας; Πώς θα ζητήσει να τον ακούσουν πολίτες, κόμματα και συνδικάτα τη στιγμή που εκείνος κλείνει τα αυτιά του και αρνείται να διαπραγματευτεί μαζί τους; Θα είναι μεγαλύτερη η νίκη ή οι απώλειες, τελικά, για τον Εμανουέλ Μακρόν;
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.