ΚΑΙΡΟΣ

Ο Κλίντον λυπάται που πίεσε την Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της το 1994 - «Αν είχε τα όπλα της, η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλλει»

«Αισθάνομαι ένα προσωπικό διακύβευμα γιατί τους έβαλα (τους Ουκρανούς) να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους όπλα» αποκάλυψε ο Μπιλ Κλίντον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον δήλωσε σε συνέντευξή του στο RTÉ ότι λυπάται που έπεισε την Ουκρανία να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

«Αισθάνομαι ένα προσωπικό διακύβευμα γιατί τους έβαλα (τους Ουκρανούς) να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους όπλα. Και κανένας από αυτούς δεν πιστεύει ότι η Ρωσία θα είχε εισβάλλει αν η Ουκρανία είχε ακόμα τα όπλα της», ανέφερε ο Μπιλ Κλίντον.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Ουκρανία έγινε η τρίτη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο. Αλλά το 1994, μετά τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Ο Μπιλ Κλίντον ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία συμφώνησε να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα από το έδαφός της.

«Ήξερα ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν είχε υποστηρίξει τη συμφωνία που έκανε ο πρόεδρος Γέλτσιν να μην παρέμβει ποτέ στα εδαφικά σύνορα της Ουκρανίας -μια συμφωνία που έκανε επειδή ήθελε η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα», είπε ο Κλίντον, σύμφωνα με το RTÉ.

«Η Ουκρανία φοβόταν να τα παρατήσει γιατί πίστευαν ότι αυτό ήταν το μόνο πράγμα που τους προστάτευε από μια επεκτατική Ρωσία» πρόσθεσε.

Τον Φεβρουάριο του 2014, η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, παραβιάζοντας το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, μεταξύ άλλων συμφωνιών.

«Όταν του έγινε βολικό, ο Πρόεδρος Πούτιν το έσπασε και κατέλαβε πρώτα την Κριμαία. Και νιώθω απαίσια γι' αυτό γιατί η Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα», τόνισε ο Κλίντον.

Το 1994, ο Ουκρανός πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ υπέγραψαν το Μνημόνιο της Βουδαπέστης βάσει του οποίου η Ουκρανία συμφώνησε να αφαιρέσει όλα τα πυρηνικά όπλα από το έδαφός της σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφαλείας από τα υπογράφοντα μέρη, ΗΠΑ, ΗΒ και Ρωσία.

Πηγή: skai.gr