Κλείσιμο

O Καναδάς φλέγεται, η Νέα Υόρκη χάθηκε στην πορτοκαλί ομίχλη

Ο ουρανός βάφτηκε πορτοκαλί μεταμορφώνοντας την Νέα Υόρκη σε ένα απόκοσμο τοπίο που έμοιαζε βγαλμένο από τον πλανήτη Άρη

Της Αθηνάς Παπακώστα

Πρόκειται για τη χειρότερη τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτή προκλήθηκε εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στα ανατολικά του Καναδά εδώ και ημέρες.

Ο ουρανός βάφτηκε πορτοκαλί μεταμορφώνοντας την Νέα Υόρκη σε ένα απόκοσμο τοπίο που έμοιαζε βγαλμένο από τον πλανήτη Άρη. Το πυκνό πέπλο καπνού βύθισε μέσα σε τρεις ώρες την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ στο σκοτάδι.

Αμέσως, σήμανε συναγερμός με κατοίκους και τουρίστες να κάνουν λόγο για εικόνες που θυμίζουν Αποκάλυψη, για ένα τοπίο δυστοπικό και μία πραγματικότητα όχι βγαλμένη από τη ζωή αλλά από κάποιο βιντεοπαιχνίδι.

Από την κλιματική κρίση κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί, λένε οι ειδικοί και προσθέτουν στην μακρά λίστα των παραδειγμάτων τους για το παραπάνω επιχείρημα το πώς η καταστροφή στον Καναδά γεννά προβλήματα και σε μία άλλη χώρα – εν προκειμένω, στη βορειοανατολική πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Όσο το νέφος της αιθαλομίχλης καλύπτει την ατμόσφαιρα, το «Μεγάλο Μήλο» σαπίζει και η ποιότητα του αέρα στην παγκόσμια μεγαλούπολη γίνεται η χειρότερη σε ολόκληρη τον κόσμο ξεπερνώντας ακόμη και τη ρύπανση στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι κατοικούν στην περιοχή κινδυνεύουν να παρουσιάσουν προβλήματα στην υγεία τους.

Όσον αφορά στις ευπαθείς ομάδες, οι τοπικές Αρχές καλούν, όσους υποφέρουν από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, να παραμείνουν σπίτι και να αποφύγουν τις μετακινήσεις. Την ίδια στιγμή, οι μάσκες προστασίας που μάθαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, επιστρέφουν ως ασπίδα κατά της τοξικής και ανυπόφορης ατμόσφαιρας για όλους όσοι χρειάζεται για έκτακτους λόγους να μετακινηθούν.

Ο καπνός όμως πνίγει και τον Καναδά ο οποίος έχει περάσει πλέον το κατώφλι της χειρότερης αντιπυρικής περιόδου στη δική του ιστορία. Στη χώρα μαίνονται 400 πυρκαγιές. Οι 150 είναι μόνο στο Κεμπέκ και οι 240 παραμένουν ανεξέλεγκτες. Το περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος αναμένεται τεράστιο.  

Σχεδόν 42 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί από την αρχή του έτους στον Καναδά – σύνολο πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών. Από τις καταστροφικές πυρκαγιές στα δυτικά της χώρας πριν από περίπου έναν μήνα, τώρα, ήρθε η... σειρά της ανατολικής πλευράς με τη Νέα Σκωτία να πλήττεται από τις πρωτοφανείς φωτιές που λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Η Ουάσιγκτον στέλνει 600 πυροσβέστες και προσωπικό ενώ, και η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία βοηθούν την Οτάβα με 300 πυροσβέστες μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραμένουν σε επαφή με τις καναδικές Αρχές για την αποστολή περαιτέρω βοήθειας.

H εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι οι πυρκαγιές στον Καναδά και ο καπνός που εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ακόμα ένα ανησυχητικό παράδειγμα των τρόπων με τους οποίους η κλιματική κρίση διαταράσσει τις ζωές μας και τις κοινότητές μας». Για τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μίλησε και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό ενώ την ίδια ώρα, ειδικοί που μιλούν με αριθμούς μιλούν για μία πρωτοφανή κατάσταση η οποία ωστόσο ήρθε για να... μείνει σημαίνοντας συναγερμό για το μέλλον.

Πηγή: skai.gr