ΚΑΙΡΟΣ

Ο Ερντογάν πηγαίνει σε εκλογές τον Μάιο και εξετάζει όλα τα σενάρια

Από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, πάντως δείχνει πως δεν έχει μεγάλη δύναμη στη νέα γενιά την οποία προσπαθεί να προσεγγίσει

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ο κύβος ερρίφθη. Οι εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν περίπου ένα μήνα νωρίτερα, στις 14 Μαΐου και ο Ταγίπ Ερντογάν τα ρίχνει όλα πλέον στην προεκλογική μάχη.

Ακόμα και τους συμβολισμούς, καθώς σε ομιλίες του θυμίζει σε κάθε ευκαιρία πως την ίδια ημερομηνία πριν από 73 χρόνια ο Αντνάν Μεντερές κέρδισε τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές της Τουρκίας.

Δηλώνει, μάλιστα θαυμαστής του αν και η ιστορία έχει γράψει πως διέταξε τους διωγμούς των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη τον Σεπτέμβριο του 1955.

Ίσως και αυτό να είναι συμβολικό σε μια ύστατη προσπάθεια να αφυπνίσει τα εθνικιστικά αισθήματα των απογοητευμένων από την οικονομία ψηφοφόρων του.

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος στις 10 Μαρτίου θα κάνει χρήση τους δικαιώματος του (για εκλογές) και εντός 60 ημέρων θα διεξαχθούν.

Βέβαια την απόφαση θα την πάρει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Στην ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούν πολύ στενά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, καθώς η συγκυρία δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Αναλόγως με το τι θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα είτε θα διενεργούνται οι δεύτερες πιθανές εκλογές είτε θα στήνονται οι πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής.

Είναι σαφές βέβαια, όπως έχει επισημανθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ετεροπροσδιοριστεί από τις αποφάσεις της Άγκυρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη ΗΠΑ και Γερμανία έχουν ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση δημιουργίας  μιας «ομπρέλας ασφαλείας».

Η Ουάσιγκτον είναι σε θέση να πιέσει την Άγκυρα με το θέμα της προμήθειας των F-16 που για τον Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι μόνο υπόθεση γοήτρου, αλλά θα του δώσει μεγάλη ώθηση ενόψει της δύσκολης εκλογικής μάχης που ακολουθεί.

Το βασικό μήνυμα είναι πως η αυτοσυγκράτηση των γειτόνων αποτελεί μια πράξη ευθύνης, καθώς οποιοδήποτε «θερμό επεισόδιο» σε μια τεταμένη προεκλογική περίοδο δεν θα περνούσε απαρατήρητο από τον διεθνή παράγοντα.

Τι θα συμβεί αν το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης δεν «βολεύει» τον Ταγίπ Ερντογάν;

Το 50%+1 δεν είναι εφικτό συνεπώς η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μοιάζει να είναι αναπόφευκτή.

Το ενδεχόμενο να επιχειρήσει σε αυτό το μεσοδιάστημα (14-21 Μαΐου) να δυναμιτίσει το κλίμα με μια ακραία – επιθετική ενέργεια δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Το Σύνταγμα, άλλωστε του επιτρέπει ακόμα και να αναβάλει τις εκλογές επ΄αόριστον.

Η συσπείρωση των εθνικιστικών δυνάμεων θα είναι ουσιαστικά η τελευταία του ευκαιρία.

Ο διεθνής τύπος είναι ήδη πολύ αυστηρός και χτυπά πολλά «καμπανάκια».

Δεν είναι τυχαίο πως μετά τη σκληρή κριτική που άσκησε στον Τούρκο πρόεδρο ο «Economist» το γερμανικό περιοδικό «Stern» τον χαρακτήρισε «εμπρηστή» ανέφερε πως «ο Ερντογάν αγωνίζεται αδίστακτα για να παραμείνει στην εξουσία».

Από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, πάντως δείχνει πως δεν έχει μεγάλη δύναμη στη νέα γενιά την οποία προσπαθεί τώρα να προσεγγίσει, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αυτών φαίνεται να βρίσκονται πιο κοντά στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η πρόσφατη αναφορά του είναι ενδεικτική της στροφής που επιχειρεί να κάνει: «ευχαριστώ τον Θεό που είναι γραμμένο στο πεπρωμένο μας να μοιραστούμε αυτό το μονοπάτι, την πολύτιμη νεολαία μας η οποία θα ψηφίσει για πρώτη φορά στις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου».

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί εξακολουθεί να αποτελεί το «σωσίβιο» του σημερινού προέδρου.

Αρκεί βεβαία οι «έξι» που ασκούν κριτική στον Τούρκο πρόεδρο και φιλοδοξούν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο και ένα κοινό πρόγραμμα.

Οι απόψεις διίστανται, καθώς στην κούρσα φαίνεται να έχει προβάδισμα ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αυτόν φέρεται να προτιμά ως αντίπαλό του ο Ερντογάν.

Η Ακσενέρ προκρίνει τον  Εκρέμ Ιμάμογλου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης εξέτασε το ενδεχόμενο να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, ωστόσο δεν φαίνεται να προχωράει κάτι τέτοιο.

Η καταδίκη του, όμως και η πιθανότητα απαγόρευσης της πολιτικής του δράσης περιπλέκει ακόμα πιο πολύ τα πράγματα. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα το φιλοκουρδικό κόμμα να κατεβάσει δικό του υποψήφιο και σε αυτή την περίπτωση η νίκη της αντιπολίτευσης φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη.

Πηγή: skai.gr