Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουερ, ιδιαίτερα ενεργός από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αναμένεται να μεταβεί αύριο, Τρίτη, στη Μόσχα για να συζητήσει κυρίως για τη διεξαγωγή των εχθροπραξιών και τους αιχμαλώτους πολέμου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το ταξίδι στη Μόσχα του επικεφαλής της ΔΕΕΣ πραγματοποιείται μετά την πενθήμερη επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία, όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Ντενίς Σμιχάλ και διάφορους υπουργούς.
Ο Ελβετός δεν συνάντησε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και δεν προβλέπεται να συναντήσει αυτή την εβδομάδα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
"Πρόκειται να πάω στη Μόσχα αύριο και ελπίζω να έχω συνομιλίες στη Μόσχα την Τετάρτη και την Πέμπτη. Θα συναντήσω υψηλόβαθμους εκπροσώπους του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών", δήλωσε ο Μάουερ, από την έδρα της ΔΕΕΣ στη Γενεύη.
"Ο στόχος μου είναι να προωθήσω ορισμένα θέματα όπως το θέμα των αιχμαλώτων πολέμου, των νεκρών, της διεξαγωγής των εχθροπραξιών... όλα τα θέματα που απορρέουν άμεσα από τον ρόλο μας ως θεματοφύλακα των Συμβάσεων της Γενεύης", εξήγησε.
Ένας από τους κύριους ρόλους της ΔΕΕΣ είναι να διασφαλίζει ότι οι εμπόλεμοι σέβονται τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου. Στις διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις, οι Συμβάσεις της Γενεύης αναγνωρίζουν επίσης στη ΔΕΕΣ το δικαίωμα να επισκέπτεται τους αιχμαλώτους πολέμου.
Η διεθνής οργάνωση δεν έχει αρχίσει ακόμη να επισκέπτεται τους Ουκρανούς και τους Ρώσους αιχμάλωτους, αλλά ο Μάουερ εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος στο θέμα αυτό.
"Νομίζω ότι έχουμε λάβει και από τις δύο πλευρές πολύ θετικές ενδείξεις όσον αφορά την αποστολή μας και τον ρόλο μας στο πλαίσιο των Συμβάσεων της Γενεύης", δήλωσε, αναφερόμενος στις επισκέψεις σε αιχμαλώτους. "Έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε σημαντικές πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν να αρχίσουμε επισκέψεις μεγάλης κλίμακας, νομίζω πολύ σύντομα".
- "Έκπληκτος" -
Κατά την 26η μέρα της εισβολής στην Ουκρανία την οποία αποφάσισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε αρκετές πόλεις: στο Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη, την Οδησσό, το Μικολάιφ...
Στη Μαριούπολη, μεγάλη πόλη λιμάνι του νότου, ως επί το πλείστον ρωσόφωνη, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες από τους Ρώσους, 350.000 κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια, που είναι γεμάτα με πτώματα, και στερούνται τα πάντα.
Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η ΔΕΕΣ είχε μια ομάδα στη Μαριούπολη, η οποία όμως αναγκάστηκε να φύγει από την πόλη την περασμένη εβδομάδα, μαζί με οικογένειες, χωρίς να μπορεί να βοηθήσει τον πληθυσμό.
"Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη. Έχουμε κάνει υλικοτεχνικές ρυθμίσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι να μπούμε στην πόλη μόλις καταστεί δυνατό και μόλις θα είναι προσβάσιμη μια ασφαλής οδός. Αλλά αυτό δεν ισχύει αυτήν τη στιγμή", δήλωσε ο Μάουερ.
Η ΔΕΕΣ, δηλώνει ο Μάουερ, απαιτεί μια συμφωνία μεταξύ των πλευρών που να δίνει ακριβείς και συγκεκριμένες ενδείξεις για "τα διαλείμματα" στις μάχες -- ή τουλάχιστον να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας -- ώστε οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να μπορούν να παραδίδουν τη βοήθεια.
Πρέπει επίσης οι δρόμοι να καθαρίσουν από πυρομαχικά που είναι σκορπισμένα γύρω τους. "Αυτοί οι δρόμοι είναι γεμάτοι με πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί, με νάρκες. Θα ήταν επικίνδυνο χωρίς τη συνεργασία των δύο πλευρών, να εισέλθουμε στην πόλη χωρίς αυτές τις λεπτομερείς συμφωνίες" εξήγησε ο Μάουερ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ αναφέρει ότι "εξεπλάγη" από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά υπενθυμίζει ότι ο πόλεμος είναι παρών στην Ευρώπη εδώ και κάποιον καιρό, υπογραμμίζοντας ότι η οργάνωση ήταν παρούσα στην ανατολική Ουκρανία τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Σήμερα, η ΔΕΕΣ προσφέρει από τη μια πλευρά ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται στην Ουκρανία και από την άλλη, υποστηρίζει τους εκτοπισμένους πληθυσμούς στο εσωτερικό της χώρας μέσω οικονομικής ενίσχυσης.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.