Μπορεί να είχαν ανησυχίες ένας ή δύο από την ομάδα των διεθνών εμπειρογνωμόνων πίσω από την έκθεσή που ενέκρινε την απελευθέρωση επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από την Ιαπωνία από εργοστάσιο της Φουκουσίμα, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.
Ερωτηθείς εάν υπήρχε διαφωνία μεταξύ των ειδικών πίσω από την έκθεση, στην οποία συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, που παραμένει ο πιο σκληρός επικριτής του σχεδίου, ο Ραφαέλ Γκρόσι είπε στο Reuters: «Το άκουσα να λέγεται… αλλά και πάλι, αυτά που έχουμε δημοσιεύσει είναι επιστημονικά άψογα».
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη δημοσίευση της έκθεσης την Τρίτη, ο Γκρόσι είπε ότι κανένας από τους ειδικούς δεν του είχε εκφράσει άμεσα ανησυχίες και δεν διευκρίνισε πώς είχε ακούσει για το θέμα.
Η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times την Πέμπτη ανέφερε ότι ο Liu Senlin, Κινέζος εμπειρογνώμονας στην τεχνική ομάδα εργασίας του ΙΑΕΑ, ήταν απογοητευμένος με την «βιαστική» έκθεση και είπε ότι η συμβολή των ειδικών ήταν περιορισμένη και χρησιμοποιήθηκε μόνο για αναφορά.
Η ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε από τον ΙΑΕΑ το 2021 για να επανεξετάσει την ασφάλεια του σχεδίου της Ιαπωνίας να απορρίψει επεξεργασμένα λύματα από το εργοστάσιο που καταστράφηκε από τσουνάμι πάνω από μια δεκαετία πριν, περιλαμβάνει επίσης μέλη από την Αργεντινή, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία. , Νήσοι Μάρσαλ, Νότια Κορέα, Ρωσία, Βρετανία, ΗΠΑ και Βιετνάμ.
Το Πεκίνο επικρίνει την έκθεση του ΙΑΕΑ λέγοντας ότι ο οργανισμός δεν πρέπει να εγκρίνει ένα σχέδιο που ενέχει κινδύνους για τη θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία, παρά τις διαβεβαιώσεις από την Ιαπωνία και τον ΙΑΕΑ ότι θα έχει αμελητέες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο Γκρόσι είπε ότι η έκθεση του ΙΑΕΑ δεν ισοδυναμεί με έγκριση του σχεδίου και ότι η τελική απόφαση επαφίεται στο Τόκιο αργότερα αυτό το καλοκαίρι. "Δεν εγκρίνουμε το σχέδιο ούτε συνιστούμε να γίνει αυτό. Λέμε ότι αυτό το σχέδιο είναι συνεπές με τα πρότυπα", είπε ο Γκρόσι. "Δεν παίρνουμε μέρος. Δεν είμαι στο πλευρό της Ιαπωνίας ή της Κίνας ή της Κορέας. Τα πρότυπα ισχύουν για όλους με τον ίδιο τρόπο", πρόσθεσε.
Ορισμένοι Ιάπωνες αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής των εξαγωγών θαλασσινών της, μπορεί να σταματήσει τις αγορές αυτών των ειδών μετά την έναρξη της απόρριψης νερού στο Τόκιο, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως και 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Ο Γκρόσι είπε ότι κατανοούσε τις ανησυχίες γιατί «δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο» στο παρελθόν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν επίσης «ορισμένες πολιτικές ατζέντες» που συνδέονται με τις επικρίσεις του σχεδίου, χωρίς να διευκρινίσει.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.