ΚΑΙΡΟΣ

Ο δημιουργός των Brics λέει ότι οι σύνοδοι κορυφής της ομάδας δεν έχουν πετύχει τίποτα

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Πριν από δύο χρόνια, ο Ο'Neill είπε ότι περιστασιακά αστειευόταν ότι έπρεπε να αποκαλούσε την ομάδα «Ic», καθώς η οικονομική απόδοση της Βραζιλίας και της Ρωσίας από τη δεκαετία έως το 2020 ήταν «πολύ απογοητευτική»

Ο πρώην οικονομολόγος που επινόησε το αρκτικόλεξο Bric, που σημαίνει Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, είπε στους Financial Times ότι η ομάδα χωρών στις οποίες αναφέρεται ο όρος «δεν πέτυχε ποτέ τίποτα από τότε που άρχισαν να συναντώνται για πρώτη φορά».

Πρόκειται για τον προσδιορισμό τεσσάρων ταχέως αναπτυσσόμενων οικονομιών σε παρόμοια στάδια ανάπτυξης, ενώ τώρα ονομάζεται Brics, αφότου εντάχθηκε και η Νότια Αφρική στην ομάδα.

Τα σχόλια του Jim O'Neill έρχονται καθώς η ομάδα των χωρών ετοιμάζεται να συναντηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ για την 15η ετήσια σύνοδο κορυφής.

Ο  O'Neill εισήγαγε το αρκτικόλεξο Bric το 2001 ενώ εργαζόταν για την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Ομαδοποίησε τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα μαζί καθώς ήταν όλες κορυφαίες αναπτυσσόμενες ή πρόσφατα βιομηχανοποιημένες χώρες. Οι χώρες υιοθέτησαν τον όρο και άρχισαν να συναντώνται το 2009. Ένα χρόνο αργότερα, η Νότια Αφρική προσχώρησε στην ομάδα.

Μιλώντας στους Financial Times την Τρίτη, ο  O'Neill είπε για τις Brics: «Δεν ξέρω τι επιχειρούν να επιτύχουν πέρα από ισχυρούς συμβολισμούς».

Απέρριψε επίσης την ιδέα, που διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα ότι η συλλογικότητα θα μπορούσε να αναπτύξει το δικό της νόμισμα.

Πριν από δύο χρόνια, ο Ο'Neill είπε ότι περιστασιακά αστειευόταν ότι έπρεπε να αποκαλούσε την ομάδα "Ic", καθώς η οικονομική απόδοση της Βραζιλίας και της Ρωσίας από τη δεκαετία έως το 2020 ήταν "πολύ απογοητευτική". Ωστόσο, επαίνεσε την Ινδία και την Κίνα για την οικονομική τους ανάπτυξη.

Οι ισχυρισμοί για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία έχουν επισκιάσει τη φετινή σύνοδο κορυφής των Brics, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου.

Η Νότια Αφρική είχε προσκαλέσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να παρευρεθεί  παρόλο που υπόκειται σε διεθνές ένταλμα σύλληψης εάν φύγει από τη Ρωσία αλλά εν τέλει ανακοινώθηκε ότι θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών του.
 

Πηγή: skai.gr