«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και τη στήριξη προς το λαό της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.
To Eurogroup συνεδρίασε τη Δευτέρα στη σκιά των «φρικαλεοτήτων που διέπραξε ο ρωσικός στρατός κατά αμάχων στην Ουκρανία», είπε ο Π. Ντόναχιου και πρόσθεσε ότι σήμερα Τρίτη το Ecofin θα συζητήσει για «περαιτέρω δράσεις» από τις 27 χώρες.
Στο Εurogroup συζητήθηκαν οι συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην οικονομία της ευρωζώνης, καθώς και η αβεβαιότητα που δημιουργεί για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, συζητήθηκε η αύξηση στις τιμές της ενέργειας, αλλά και των τροφίμων, καθώς και η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού. Τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να ελαφρύνουν τις επιπτώσεις, κυρίως στους πιο ευάλωτους, είπε ο Π. Ντόναχιου.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη το 2022, εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να έχει θετικό πρόσημο, γιατί η ευρωζώνη εισήλθε σε αυτήν την οικονομική κρίση με ισχυρή ανάκαμψη. Ωστόσο, τόνισε ότι οι συνέπειες του πολέμου θα επιβαρύνουν το κόστος ζωής των πολιτών, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ανέφερε, επίσης, ότι ούτε η Επιτροπή ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν εντοπίσει ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα τροφοδοτήσουν ένα σπιράλ πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ωστόσο είναι κάτι το οποίο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη το 2022 στην ΕΕ θα είναι κατώτερη του 4% που είχε προβλέψει η Επιτροπή στις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο επέμεινε ότι η ΕΕ δεν θα εισέλθει σε οικονομική ύφεση φέτος. Η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις νέες της προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία στις 16 Μαΐου, αν και όπως εξήγησε ο Π. Τζεντιλόνι, «είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις μεσοπρόθεσμα», λόγω πολλών παραγόντων που παραμένουν ασαφείς. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι διαφορετικές σε περίπτωση ενός εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, επίσης θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου, από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών και από το κατά πόσο η κρίση αυτή θα γίνει παγκόσμια.
Εξάλλου, ερωτηθείς αν το Eurogroup συζήτησε για την πρόταση του Ρώσου Προέδρου να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, ο Επίτροπος Οικονομίας απάντησε: «τα περισσότερα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί είναι είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια και εμείς σεβόμαστε τα συμβόλαια».
«O πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει πολύ περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία, απ' ότι την παγκόσμια», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Όπως είπε, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι αναλυτές λαμβάνουν υπόψη την αβεβαιότητα για το μέλλον, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προσδοκίες για την ανάπτυξη και προς τα πάνω τον πληθωρισμό που ακολουθεί την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Η σημερινή κρίση είναι το ίδιο μεγάλη με την πετρελαϊκή κρίση στις αρχές της δεκαετίας του '70, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, είπε ο Κ. Ρέγκλινγκ. Παράλληλα, τόνισε ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης πέφτουν και οι αναλυτές αναμένουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα έχει αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.