Κλείσιμο

Οι Νοτιοκορεάτες έγιναν νεότεροι δια… νόμου: Καταργήθηκε η «κορεατική ηλικία» 

Μια ηλικία… τρία συστήματα μέτρησης στη Νότια Κορέα – Το (ηλικιακό) παράδειγμα του δημοφιλούς τραγουδιστή Psy 

Οι Νοτιοκορεάτες έγιναν δια… νόμου νεότεροι από τη μια μέρα στην άλλη αφού η Σεούλ κατάργησε την «κορεατική ηλικία». Περισσότεροι από 51 εκατομμύρια άνθρωποι στη Νότια Κορέα ξύπνησαν την Τετάρτη για να βρεθούν ένα ή δύο χρόνια νεότεροι – τουλάχιστον σύμφωνα με το νόμο. 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη, «όλοι οι δικαστικοί και διοικητικοί τομείς» σε όλη τη χώρα της Ανατολικής Ασίας θα υιοθετήσουν το σύστημα «διεθνούς ηλικίας» που χρησιμοποιείται από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, τερματίζοντας χρόνια συζήτησης σχετικά με τα προβλήματα που προκαλούνται από την κοινή χρήση της «κορεατικής ηλικίας» και της «ημερολογιακής ηλικίας». Η τυποποίηση των ηλικιών «θα μειώσει τις διάφορες κοινωνικές σύγχυση και διαμάχες», δήλωσε ο Λι Γουάν-Κιού, Υπουργός Κυβερνητικής Νομοθεσίας, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. 

Ο νόμος, που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας τον περασμένο Δεκέμβριο, αναμένεται επίσης «να μειώσει σημαντικά τα κοινωνικά κόστη που ήταν περιττά λόγω της μικτής χρήσης των προτύπων ηλικίας», είπε ο Λι, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν μια σημαντική υπόσχεση του Προέδρου ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Μάιο. 

Στη Νότια Κορέα, η «διεθνής ηλικία» αναφέρεται στον αριθμό των ετών από τη γέννηση ενός ατόμου και ξεκινά από το μηδέν – το ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται στις περισσότερες άλλες χώρες. Αλλά όταν ερωτώνται για την ηλικία τους στο κοινωνικό περιβάλλον, οι περισσότεροι Νοτιοκορεάτες θα απαντήσουν με την «κορεατική ηλικία», η οποία μπορεί να είναι ένα ή και δύο χρόνια μεγαλύτερη από τη διεθνή ηλικία τους. 

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, το οποίο έχει τις ρίζες του στην Κίνα, τα μωρά θεωρούνται ηλικίας ενός έτους την ημέρα που γεννιούνται, με ένα έτος να προστίθεται κάθε 1η Ιανουαρίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Νοτιοκορεάτες χρησιμοποιούν επίσης την «ημερολογιακή ηλικία» -έναν συνδυασμό της διεθνούς ηλικίας και της κορεατικής ηλικίας- που θεωρεί τα μωρά ως «μηδέν ετών» την ημέρα που γεννιούνται, ενώ προστίθεται ένα έτος στην ηλικία τους κάθε 1η Ιανουαρίου. 

Πάρτε για παράδειγμα τον δημοφιλή τραγουδιστή Psy του «Gangnam Style». Γεννημένος στις 31 Δεκεμβρίου 1977, θεωρείται 45 με βάση τη διεθνή ηλικία, 46 με την ημερολογιακή ηλικία και 47 με την κορεατική ηλικία.

Αν θεωρείτε την όλη κατάσταση μπερδεμένη… έχετε απόλυτο δίκιο, καθώς η καθημερινή ζωή στη χώρα συχνά εναλλάσσεται μεταξύ των διαφορετικών συστημάτων. Ακόμη και με τη νέα τυποποίηση, τα παλιά συστήματα θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο εκπαιδευτικό σύστημα και στους περιοριστικούς νόμους με βάση την ηλικία για την κατανάλωση αλκοόλ διευκρίνισε η κυβέρνηση την Τετάρτη. 

Πάντως, πολλοί κάτοικοι είναι πιθανό να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το παραδοσιακό κορεατικό ηλικιακό σύστημα στην καθημερινή ζωή, όπως συνηθίζεται. Αλλά άλλοι χαιρετίζουν την αλλαγή. Σε δημοσκόπηση του Υπουργείου Κυβερνητικής Νομοθεσίας, το 86,2% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει ότι θα χρησιμοποιούσε το διεθνές σύστημα ηλικίας. Και σηματοδοτεί μια νίκη για τους νομοθέτες που έχουν περάσει χρόνια κάνοντας εκστρατείες για την τυποποίηση της διεθνούς ηλικίας, έχοντας βαρεθεί τα πολλαπλά συστήματα… 
 

Πηγή: cnn.com