ΚΑΙΡΟΣ

Νορβηγία, Λιχτενστάϊν και Ισλανδία χρηματοδοτούν με 2,3 εκατ. ευρώ την μετεγκατάσταση Ρομά στην Κατερίνη

Με σκοπό την ενσωμάτωση των Ρομά στην κοινωνίας της Κατερίνης, η Νορβηγία και οι δότριες χώρες των ΕΕΑ Grants – Ισλανδία και Λιχτενστάιν – χρηματοδοτούν με 2,3 εκ ευρώ την αγορά και εγκατάσταση πρότυπων οικίσκων που θα φιλοξενήσουν 56 οικογένειες Ρομά, οι οποίες σήμερα διαμένουν σε καταυλισμό στην περιοχή Πέλεκας του Δήμου Κατερίνης.

Το έργο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ενδυνάμωσης και συμπερίληψης Ρομά συνολικού ύψους 7εκ ευρώ, το οποίο στηρίζεται από τις χώρες του ΕΟΧ και την ελληνική πολιτεία. Παράλληλα με το έργο της στέγασης, υλοποιούνται ήδη, σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης, ενέργειες ενδυνάμωσης, ενσωμάτωσης και συμπερίληψης νέων γυναικών και παιδιών Ρομά του καταυλισμού, που στόχο έχουν να προετοιμάσουν τη μετεγκατάσταση και την ομαλή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.

Τα παιδιά, για παράδειγμα, ενθαρρύνονται ώστε να πηγαίνουν συστηματικά στο σχολείο, οι νέες γυναίκες της κοινότητας εκπαιδεύονται πάνω σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την υγεία, τις δυνατότητες απασχόλησης και εκπαίδευσής τους, ενώ πραγματοποιούνται συνεχείς παρεμβάσεις για την προετοιμασία της μετεγκατάστασης της κοινότητας.

Η παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στον καταυλισμό των Ρομά στον Πέλεκα υπογράμμισε τη σημασία του έργου αυτού και ανέδειξε τις καλές πρακτικές ενσωμάτωσης που ήδη εφαρμόζονται.

Όπως είπε η κα Σακελλαροπούλου, είναι σημαντικό «να διευκολυνθεί η πρόσβαση και παραμονή των παιδιών στο σχολείο, να χειραφετηθούν οι γυναίκες και οι νέοι, ώστε να εγκαταλειφθούν αναχρονιστικές και καταπιεστικές πρακτικές, και να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα ρατσισμού και τα στερεότυπα, που οδηγούν στην περιθωριοποίηση και δυσχεραίνουν την κατάκτηση της κοινωνικής ισοτιμίας».

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, δημιουργήθηκε και λειτουργεί ήδη μια ομάδα δράσης (task force) υπό το συντονισμό της έμπειρης ομάδας του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργου Σταμάτη.

Η ομάδα δράσης, στην οποία έχουν ήδη ενταχθεί 25 εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι κοινοτήτων Ρομά, έχει ως αποστολή τη διάχυση και τροφοδότηση της Εθνικής Στρατηγικής για τους Ρομά σε τοπικό επίπεδο, με έμφαση στις τέσσερις περιφέρειες της χώρας με υψηλή συγκέντρωση πληθυσμών Ρομά: την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και τη Δυτική Ελλάδα.

Εκπροσωπώντας τις δότριες χώρες των ΕΕΑ Grants, ο Νορβηγός Πρέσβης Frode Overland Andersen σημείωσε: «Είναι μεγάλη τιμή που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να επισκεφθεί τον καταυλισμό των Ρομά στον Πέλεκα. Επιπλέον, είμαι εντυπωσιασμένος από τις δράσεις που πλαισιώνουν την κοινότητα των Ρομά και ενθαρρύνουν την ενδυνάμωση και την ένταξή τους. Η μετεγκατάσταση στον πρότυπο οικισμό είναι ένα μέρος μιας σειράς συντονισμένων ενεργειών που προυποθέτουν την ομαλή συνεργασία του Δήμου με την πολιτεία και την κοινότητα. Πρόκειται πραγματικά για ένα καινοτόμο έργο που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ενδυνάμωσης και ένταξης όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις 15 χώρες που ωφελούνται από τις επιχορηγήσεις του ΕΟΧ». Στο έργο συμμετέχει ως Διεθνής Εταίρος και ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), ο οποίος αποτελεί βασικό συνομιλητή της Ευρωπαικής Ενωσης για θέματα Ρομά και παρέχει υποστήριξη και τεχνογνωσία για την υλοποίησή του.

Πηγή: skai.gr