Κλείσιμο

Νόρα αλ-Ματρουσί:H πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής στη NASA

Την πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής για να εκπαιδευτεί ως αστροναύτης, επέλεξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), καθώς επεκτείνει ταχύτατα τις δραστηριότητες της στον τομέα του διαστήματος, ώστε να διαφοροποιήσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Πρόκειται για την 27χρονη Εμιρετιανή Νόρα αλ-Ματρουσί μηχανολόγο μηχανικό, που εργάζεται για τις κατασκευές της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρίας του Αμπού Ντάμπι και θα λάβει μέρος, στην τάξη υποψηφίων αστροναυτών της NASA για το 2021 στις ΗΠΑ.

Τα ΗΑΕ χρησιμοποιούν το διαστημικό τους πρόγραμμα για να αναπτύξουν τις επιστημονικές και διαστημικές τους δυνατότητες, αλλά και για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.

Τον Φεβρουάριο, ένα ερευνητικό διαστημικό σκάφος των ΗΑΕ τέθηκε σε τροχιά γύρω από την πλανήτη Άρη, υλοποιώντας την πρώτη, σε παγκόσμιο επίπεδο διαπλανητική εξερευνητική αποστολή από τον Αραβικό Κόσμο.

Τα ΗΑΕ προγραμματίζουν την εκτόξευση ενός διαστημικού οχήματος στο φεγγάρι, μέχρι το 2024, ενώ οραματίζονται μία αποικία στον ίδιο πλανήτη, μέχρι το 2117.

Μαζί με την Ματρουσί θα είναι και ένας άλλος Εμιρετιανός, ο Μοχάμεντ αλ-Μούλα, ενώ συνολικά τέσσερις άνθρωποι συμμετέχουν στο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΑΕ. Συμπεριλαμβανομένου του Χάζα Αλ Μανσουρί που έγινε ο πρώτος Εμιρετιανός που πήγε στο διάστημα το 2019, όταν εκτοξεύτηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η Νόρα, ήταν μεταξύ των 4.300 υποψηφίων που αξιολογήθηκαν για τις επιστημονικές τους γνώσεις, την εκπαίδευσή τους, αλλά και την πρακτική εμπειρία τους, ενώ στο επόμενο επίπεδο πέρασαν αξιολογήσεις για τη φυσική, την ψυχολογική και την ιατρική τους κατάσταση, σύμφωνα με διαστημικό κέντρο (MBRSC) στο Ντουμπάι.

Τα ΗΑΕ ενεργοποίησαν ένα Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα το 2017 για να αναπτύξουν τοπική εξειδίκευση, με τον πληθυσμό τους να φτάνει στα 9,4 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ οι περισσότεροι από τους οποίους, είναι ξένοι εργαζόμενοι. Έτσι, τα ΗΑΕ στερούνται την ευρεία επιστημονική και βιομηχανική βάση των μεγάλων χωρών που έχουν παράδοση διαστημικής δράσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ