Νικαράγουα: Το Κέντρο Συγγραφέων κηρύσσεται παράνομο

Το κοινοβούλιο της Νικαράγουας, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, κήρυξε παράνομο χθες Τετάρτη το Νικαραγουανό Κέντρο Συγγραφέων (Centro Nicaragüense de Escritores, CNE), που είχε ιδρύσει εκλιπούσα ηγετική μορφή των σαντινιστών ανταρτών, ο ιερέας και ποιητής Ερνέστο Καρδενάλ, ο οποίος στο τέλος της ζωής του μετατράπηκε σε εξαιρετικά σφοδρό επικριτή του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.

Το CNE, το οποίο μέτραγε 120 μέλη, στερήθηκε την ιδιότητα του νομικού προσώπου με την έγκριση των 75 από τα 91 μέλη του κοινοβουλίου, όπου κυριαρχεί η παράταξη του κ. Ορτέγα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της νικαραγουανής εθνικής αντιπροσωπείας Γουστάβο Πόρας. Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, οι βουλευτές αποφάσισαν επίσης να διαλυθούν ακόμη 93 οργανώσεις, που κατηγορούνταν πως δεν συμμορφώθηκαν στον νόμο για τους «πράκτορες του εξωτερικού» που είχε θεσπιστεί το 2020.

Ο νόμος για τους «πράκτορες του εξωτερικού» προβλέπει εξονυχιστικούς οικονομικούς ελέγχους και περιορισμούς των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων κάθε προσώπου, φυσικού ή νομικού, που χρηματοδοτείται από ξένα κράτη.

Ο Ερνέστο Καρδενάλ (1925-2020) ίδρυσε το CNE το 1990. Ανάμεσα στα μέλη του ήταν αξιοσημείωτα ο Σέρχιο Ραμίρες, άλλοτε αντιπρόεδρος του κ. Ορτέγα, που εξορίστηκε πέρυσι στην Ισπανία, εν μέσω του κύματος συλλήψεων αντιπολιτευόμενων τους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο κ. Ορτέγα επανεξελέγη στην προεδρία για 4η θητεία σε αυτή τη διαδικασία, ελλείψει οποιουδήποτε αντιπάλου με πολιτικό βάρος, αφού όλοι οι σοβαροί δυνητικοί υποψήφιοι είχαν είτε φυλακιστεί ή εξοριστεί.

Ο Ερνέστο Καρδενάλ, που είχε συμμετάσχει στον αγώνα εναντίον της δικτατορίας των Σομόσα, επέκρινε τον «αυταρχισμό» του Ντανιέλ Ορτέγα, του ηγέτη του Σαντινιστικού Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN, πρώην οργάνωση ανταρτών, σήμερα το κυβερνών κόμμα).

Κάπου πεντακόσιες ΜΚΟ, οργανισμοί και συλλογικότητες έχουν διαλυθεί αφότου εξαπολύθηκε η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα το 2018. Στις μαζικές κινητοποιήσεις που μετατράπηκαν σε σύρραξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 355 άνθρωποι, χιλιάδες συνελήφθησαν και δεκάδες χιλιάδες εξορίστηκαν, υπολογίζουν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για την κυβέρνηση, οι διαδηλώσεις εκείνες αποτελούσαν απόπειρα πραξικοπήματος με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ