ΚΑΙΡΟΣ

Νικαράγουα: Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν την απελευθέρωση 135 πολιτικών κρατουμένων

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας αποφυλάκισε 135 πολιτικούς κρατουμένους, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφάλισαν την απελευθέρωση 135 πολιτικών κρατουμένων στη Νικαράγουα για ανθρωπιστικούς λόγους, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι οι αποφυλακισθέντες θα μεταβούν στη Γουατεμάλα προτού επιδιώξουν να αναζητήσουν νομίμως μόνιμη διαμονή στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες.

Η απελευθέρωση έρχεται μετά από «μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Νικαράγουας», τόνισαν οι ΗΠΑ και η Γουατεμάλα σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Όσοι αποφυλακίστηκαν είναι όλοι υπήκοοι Νικαράγουας και περιλαμβάνουν μέλη της οργάνωσης ευαγγελιστών Mountain Gateway, κοσμικούς καθολικούς και φοιτητές, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Η απελευθέρωσή τους έρχεται αφού περισσότεροι από 200 πολιτικοί κρατούμενοι στη Νικαράγουα απελευθερώθηκαν πέρυσι και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στις ΗΠΑ.

Εκείνη την περίοδο, ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα - ο οποίος έχει ξεκινήσει μια καταστολή αντιφρονούντων τα τελευταία χρόνια - χαρακτήρισε τότε τις αποφυλακίσεις ως μια ώθηση για την απέλαση εγκληματιών που προσπαθούσαν να υπονομεύσουν τη Νικαράγουα.

Η κυβέρνησή του δεν σχολίασε αμέσως την τελευταία απελευθέρωση 135 πολιτικών κρατουμένων.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Μπερνάρντο Αρέβαλο δήλωσε ότι η χώρα του επιστρέφει «τη διεθνή αλληλεγγύη» από την οποία είχε ωφεληθεί η Γουατεμάλα στο παρελθόν.

«Καλώς ήρθατε, αδέλφια Νικαραγουανοί!» έγραψε ο Αρέβαλο στο X.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ