Πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε χθες Κυριακή σε πολιτεία της βορειοανατολικής Νιγηρίας όπου έγιναν μαζικές λεηλασίες καταστημάτων και πολιτειακών αποθηκών τροφίμων, ανακοίνωσαν οι αρχές στην Ανταμάουα.
Τις λεηλασίες άρχισαν έφηβοι που ζουν στον δρόμο, όμως γρήγορα ενώθηκαν μαζί τους εκατοντάδες κάτοικοι, εισβάλλοντας σε χώρους όπου ήταν αποθηκευμένα τρόφιμα, ειδικά σιτηρά, για να πάρουν όσα μπορούσαν.
«Ο κυβερνήτης στην πολιτεία Ανταμάουα, ο Αχμάντου Ουμάρου Φιντίρι, επέβαλε 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας (...) με άμεση ισχύ», ανέφερε εκπρόσωπός του. «Δεν επιτρέπεται καμιά κίνηση σε όλη την πολιτεία», πρόσθεσε.
Η αστυνομία ανέφερε πως ανέπτυξε δυνάμεις για την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την αποτροπή νέων λεηλασιών.
Η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής και η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική κρίση από το 2016, την οποία επιδείνωσαν κατά σειρά η πανδημία του νέου κορονοϊού και κατόπιν ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 215 εκατομμύρια κατοίκους βιώνουν κατάσταση ακραίας φτώχειας (ή εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 2 δολάρια την ημέρα), παρά τον πελώριο πετρελαϊκό πλούτο της Νιγηρίας.
Τους τελευταίους δυο μήνες, τα πράγματα χειροτέρεψαν για τους φτωχότερους Νιγηριανούς, καθώς ο νέος πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου έλαβε σειρά οικονομικών μέτρων για να δοθεί ώθηση στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, αλλά με βαριές συνέπειες για τα νοικοκυριά.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος έβαλε τέλος ιδίως στις επιδοτήσεις των καυσίμων, με αποτέλεσμα οι τιμές να τετραπλασιαστούν, συμπαρασύροντας τις τιμές των τροφίμων.
Στα μέσα Ιουλίου, κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως προς τη διατροφική ασφάλεια», υποσχόμενος μεγάλες επενδύσεις στη γεωργία και επιδόματα στους πιο φτωχούς.
Στην αρχή της χρονιάς, ο ΟΗΕ προέβλεπε ότι πάνω από 25 εκατομμύρια Νιγηριανοί επρόκειτο να εκτεθούν σε «μεγάλο κίνδυνο» διατροφικής ανασφάλειας το 2023, προτού καν σημειωθεί η πρόσφατη ιλιγγιώδης άνοδος του πληθωρισμού.
Η βορειοανατολική Νιγηρία πλήττεται ιδιαίτερα από τη διατροφική ανασφάλεια, καθώς ο πόλεμος που διαρκεί 14 χρόνια ανάμεσα στον στρατό και τζιχαντιστικές οργανώσεις έχει εκτοπίσει εκατομμύρια κατοίκους κι έχει απομακρύνει αναρίθμητους αγρότες από τα χωράφια τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.