Νίγηρας: Τουλάχιστον 28 νεκροί σε βίαια επεισόδια

«Μέχρι τώρα έχουμε καταμετρήσει τουλάχιστον 28 νεκρούς συνολικά, όμως ο απολογισμός μπορεί να μεταβληθεί», δήλωσε αξιωματούχος της περιοχής Τιλαμπερί, όπου ξέσπασαν τα βίαια επεισόδια.

Τουλάχιστον 28 πολίτες σκοτώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σε χωριά του νοτιοδυτικού Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με το Μαλί, δήλωσε χθες Παρασκευή τοπικός αξιωματούχος, ενώ πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις δυνάμεις ασφαλείας προειδοποίησε πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

«Μέχρι τώρα έχουμε καταμετρήσει τουλάχιστον 28 νεκρούς συνολικά, όμως ο απολογισμός μπορεί να μεταβληθεί», δήλωσε αξιωματούχος της περιοχής Τιλαμπερί, όπου ξέσπασαν τα βίαια επεισόδια.

Ορισμένα πτώματα «παρασύρθηκαν από τον ποταμό» Νίγηρα, πρόσθεσε.

Τέσσερις νομοί επλήγησαν από τα βίαια επεισόδια που άρχισαν τη 15η Αυγούστου και τερματίστηκαν το μεσημέρι της 16ης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο λόγος του ξεσπάσματος της βίας.

Στον Αγιορού, έναν από τους νομούς που επλήγησαν, τοπικός αξιωματούχος έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και 26 τραυματίες σε επιθέσεις «με μαχαίρια και όπλα».

Οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα, που ανέτρεψαν την 26η Ιουλίου τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ κι επέβαλαν στρατιωτική χούντα, δεν έχουν επιβεβαιώσει σε αυτό το στάδιο τα βίαια επεισόδια.

Σύμφωνα με την πηγή του AFP στις δυνάμεις ασφαλείας, ενδέχεται να σκοτώθηκαν «εκατό πολίτες» στη λεγόμενη περιοχή των τριεθνών συνόρων (του Νίγηρα με την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί), που μετατρέπεται συχνά σε θέατρο επιθέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Μεγάλη Σαχάρα (ΙΚΜΣ).

Παράγοντας της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών στην περιφέρεια Τιλαμπερί εκτίμησε πως τα βίαια επεισόδια οφείλονταν σε «κύκλο αντιποίνων μεταξύ κτηνοτρόφων (μελών της φυλής Πελ) και μόνιμα εγκατεστημένων κατοίκων (μελών της φυλής Τζερμά)», που συγκατοικούν στην περιοχή.

«Έγινε επίθεση εναντίον κτηνοτρόφων και κατόπιν νεαροί οπλισμένοι κτηνοτρόφοι προχώρησαν με τη σειρά τους σε αντίποινα (...) κι αυτό επαναλήφθηκε σε άλλα χωριά», σύμφωνα με αυτή την πηγή.

Βίαια επεισόδια είχαν ήδη ξεσπάσει στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου ανάμεσα σε μέλη της φυλής Τζερμά και νομάδες κτηνοτρόφους της φυλής Πελ σε χωριά και κωμοπόλεις που βρέχονται από τον Νίγηρα ποταμό, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και χιλιάδες εκτοπισμένους, σύμφωνα με τις αρχές. Έκτοτε, οι περισσότεροι εκτοπισμένοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Δημοσιογράφος τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συγκρούσεις του Απριλίου και του Μαΐου ξέσπασαν έπειτα από «δολοφονίες» χωρικών από φερόμενους ως τζιχαντιστές, που έκλεψαν επίσης ζώα και «επέβαλαν φόρους».

Επί των ημερών του προέδρου Μπαζούμ, οι αρχές του Νίγηρα διεξήγαγαν συχνά εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τις τζιχαντιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να υποκινήσουν συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων.

«Πιθανή» διπλωματική αποστολή της CEDEAO σήμερα

Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά) ανήγγειλε χθες Παρασκευή «πιθανή» διπλωματική αποστολή στον Νίγηρα σήμερα, αν και όλες οι προηγούμενες αντιπροσωπείες του περιφερειακού οργανισμού δεν κατάφεραν να συναντηθούν με τον στρατηγό Αμπντουραμάν Τσιανί, τον νέο ισχυρό άνδρα της χώρας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.

«Είναι πιθανό αύριο αποστολή της CEDEAO να πάει στον Νίγηρα για να συνεχίσει τον ειρηνικό δρόμο για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε το πρόβλημα διπλωματικά, όμως χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό», δήλωσε στην Άκρα, την πρωτεύουσα της Γκάνας, ο επίτροπος πολιτικών υποθέσεων, ειρήνης και ασφάλειας του οργανισμού, ο Άμπντελ Φατά Μούσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ