Κλείσιμο

Πρώην αντάρτης ανακοινώνει την ίδρυση κινήματος κατά των πραξικοπηματιών στον Νίγηρα

Ο Ρίσα Αγκ Μπούλα ανέφερε σε δήλωση που έγινε γνωστή σήμερα πως το Συμβούλιο Αντίστασης για τη Δημοκρατία (CRR) έχει σκοπό να αποκαταστήσει τον έκπτωτο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται στην κατοικία του αφότου οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία.

Ένας πρώην ηγέτης των ανταρτών και πολιτικός στον Νίγηρα ανακοίνωσε την ίδρυση κινήματος που αντιτίθεται στη χούντα η οποία κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στις 26 Ιουλίου, σε μια πρώτη ένδειξη εσωτερικής αντίστασης στη στρατιωτική διακυβέρνηση στη στρατηγικά σημαντική χώρα του Σαχέλ.

Ο Ρίσα Αγκ Μπούλα ανέφερε σε δήλωση που έγινε γνωστή σήμερα πως το Συμβούλιο Αντίστασης για τη Δημοκρατία (CRR) έχει σκοπό να αποκαταστήσει τον έκπτωτο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται στην κατοικία του αφότου οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία.

"Ο Νίγηρας είναι θύμα μιας τραγωδίας που ενορχηστρώθηκε από ανθρώπους που είχαν επιφορτιστεί να τον προστατεύουν", ανέφερε η δήλωση.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες για αναίρεση του πραξικοπήματος μοιάζει να έχουν βαλτώσει αφότου η χούντα απέρριψε την πιο πρόσφατη διπλωματική αποστολή και οι στρατιωτικές κυβερνήσεις του γειτονικού Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να αποτρέψουν οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση.

Οι ηγέτες του πραξικοπήματος στον Νίγηρα αρνήθηκαν την Τρίτη την είσοδο σε Αφρικανούς απεσταλμένους και εκπροσώπους του ΟΗΕ αντιστεκόμενοι στην πίεση να διαπραγματευθούν πριν από μια σύνοδο κορυφής αύριο Πέμπτη κατά την οποία αρχηγοί κρατών της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) θα συζητήσουν ενδεχόμενη χρήση βίας.

Το CRR υποστηρίζει την ECOWAS και οιουσδήποτε άλλους διεθνείς παράγοντες που επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη στον Νίγηρα, σύμφωνα με τη δήλωση του Αγκ Μπούλα όπου προστίθεται πως το κίνημα θα είναι στη διάθεση του οργανισμού για οποιοδήποτε χρήσιμο σκοπό.

Μέλος του CRR δήλωσε πως αρκετοί πολιτικοί του Νίγηρα εντάχθηκαν στο κίνημα αλλα δεν μπόρεσαν να το ανακοινώσουν δημόσια για λόγους ασφαλείας.

Ο Αγκ Μπούλα έπαιξε ηγετικό ρόλο σε εξεγέρσεις των Τουαρέγκ, μιας νομαδικής εθνοτικής ομάδας με παρουσία στον ερημικό βορρά του Νίγηρα, στις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Όπως πολλοί πρώην αντάρτες, ενσωματώθηκε στην κυβέρνηση υπό τον Μπαζούμ και τον προκάτοχό του Μαχαμαντού Ισούφου.

Αν και η έκταση της υποστήριξης για το CRR δεν είναι σαφής, η δήλωση του Αγκ Μπούλα θα προκαλέσει ανησυχία στους ηγέτες του πραξικοπήματος δεδομένης της επιρροής του στους Τουαρέγκ, που ελέγχουν το εμπόριο και την πολιτική σε μεγάλο μέρος του απέραντου βορρά. Η υποστήριξη των Τουαρέγκ θα ήταν κρίσιμης σημασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της χούντας πέρα από τα όρια της πόλης της Νιαμέι.

Ο ΟΗΕ, δυτικές δυνάμεις και δημοκρατικά μέλη της ECOWAS όπως η Νιγηρία θέλουν από τη χούντα να επαναφέρει μια πολιτική κυβέρνηση που κατάφερε σχετικά να περιορίσει μια φονική ισλαμιστική εξέγερση στην περιοχή του Σαχέλ.

Ο Νίγηρας είναι η έβδομη στον κόσμο χώρα παραγωγής ουρανίου, του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου καυσίμου για πυρηνική ενέργεια, η οποία προστίθεται στη στρατηγική του σημασία.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον Μπαζούμ σχετικά με μία επίσκεψη στη χώρα της κεντρικής Αφρικής της Αμερικανίδας διπλωμάτη Βικτόρια Νούλαντ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Οι δύο άνδρες συζήτησαν το πρόσφατο ταξίδι της ασκούσας χρέη αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Νούλαντ στη Νιαμέι και ο υπουργός Εξωτερικών μετέφερε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για μια λύση που επαναφέρει τον Νίγηρα στη δημοκρατική διακυβέρνηση και τη συνταγματική τάξη", αναφέρει η ανακοίνωση για τη χθεσινή τηλεφωνική συνδιάλεξη.

"Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης πως η ασφάλεια του προέδρου Μπαζούμ και της οικογένειάς του είναι υψίστης σημασίας".

Η Νούλαντ δήλωσε τη Δευτέρα πως ταξίδεψε στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, τη Νιαμέι, και είχε "ειλικρινείς και δύσκολες" συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χούντας.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, η Νούλαντ είπε πως οι αξιωματούχοι της χούντας δεν αποδέχθηκαν τις εισηγήσεις των ΗΠΑ να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τη δημοκρατική τάξη και πως το αίτημά της να συναντηθεί με τον Μπαζούμ απορρίφθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ