ΚΑΙΡΟΣ

New York Times: Διχασμένη η ισραηλινή κυβέρνηση για τη χερσαία εισβολή

Κάποιοι φοβούνται ότι μια εισβολή μπορεί να εγκλωβίσει τον Ισραηλινό Στρατό σε μια δυσεπίλυτη αστική μάχη μέσα στη Γάζα, ενώ άλλοι φοβούνται μια ευρύτερη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, αναφέρουν οι ΝΥΤ

Πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες του Ισραήλ είναι διχασμένοι σχετικά με το πώς, πότε, αλλά ακόμη και για το αν θα εισβάλουν στη Γάζα την ώρα που τα στρατεύματα βρίσκονται συγκεντρωμένα και σε ετοιμότητα στα σύνορα και περιγράφονται ως έτοιμα να κινηθούν, σύμφωνα με επτά ανώτερους στρατιωτικούς και τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους αναφέρουν οι New York Times.

Εν μέρει, λένε, η καθυστέρηση έχει σκοπό να δώσει περισσότερο χρόνο στους διαπραγματευτές για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση ορισμένων από τους περισσότερους από 200 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς .

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι NYT, οι Ισραηλινοί ηγέτες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το πώς να το κάνουν, αν και ο στρατός δηλώνει έτοιμος για την έναρξη της επιχείρησης ακόμα και την Παρασκευή.

Κάποιοι φοβούνται ότι μια εισβολή μπορεί να εγκλωβίσει τον Ισραηλινό Στρατό σε μια δυσεπίλυτη αστική μάχη μέσα στη Γάζα, ενώ άλλοι φοβούνται μια ευρύτερη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, η οποία θα εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προς ισραηλινές πόλεις.

Υπάρχει επίσης η συζήτηση για το αν θα γίνει η εισβολή μέσω μιας μεγάλης επιχείρησης ή μιας σειράς μικρότερων, όπως και για την μετά εποχή του πολέμου με ερωτήματα που τίθενται σχετικά με το ποιος θα κυβερνούσε τη Γάζα εάν το Ισραήλ την καταλάμβανε.

«Πρόκειται για ένα υπουργικό συμβούλιο με διαφορετικές απόψεις», είπε ο Ντάνι Ντάνον, ανώτερος βουλευτής από το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Κάποιοι θα έλεγαν ότι πρέπει να ξεκινήσουμε και μετά μπορούμε να σκεφτούμε το επόμενο στάδιο», είπε ο Ντάνον, μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας στο ισραηλινό κοινοβούλιο. «Αλλά εμείς ως ηγεσία, ως πολιτικοί, πρέπει να θέσουμε τους στόχους και οι στόχοι πρέπει να είναι πολύ σαφείς», είπε. 
 
Κι ενώ υπάρχει μικρή εσωτερική διαφωνία, συνεχίζει το δημοσίευμα, για αναβολή της χερσαίας επίθεσης για ένα μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, υπάρχει διαφωνία μεταξύ του στρατιωτικού επιτελείου και μερών της κυβέρνησης του  Νετανιάχου σχετικά με το τι πρέπει να γίνει εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. 

Η στρατιωτική ηγεσία έχει ήδη ολοκληρώσει το σχέδιο για την  εισβολή, αλλά έχει εξοργιστεί καθώς ο Νετανιάχου αρνείται να το υπογράψει, εν μέρει επειδή θέλει την ομόφωνη έγκριση από τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου που σχημάτισε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου είναι επιφυλακτικός ώστε να δώσει μονομερώς το πράσινο φως λόγω της μειωμένης αποδοχής που έχει από τους πολίτες και φοβάται ότι θα κατηγορηθεί εάν η επιχείρηση αποτύχει.

Η ασάφεια αυτή φαίνεται να αντικατοπτρίζει τις διαφωνίες στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με το αν θα επιτραπεί μια πλήρης εισβολή στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να εγκλωβίσει τα χερσαία στρατεύματα σε μία τρομακτική αστική μάχη ενάντια σε χιλιάδες μαχητές της Χαμάς που κρύβονται μέσα σε ένα δίκτυο σηράγγων, μήκους εκατοντάδων μιλίων, σκαμμένα βαθιά κάτω από την πόλη της Γάζας. 

Αντίθετα, οι υπουργοί εξετάζουν επίσης ένα λιγότερο φιλόδοξο σχέδιο που περιλαμβάνει αρκετές περιορισμένης έκτασης εισβολές που θα στοχεύουν ένα μικρό τμήμα του θύλακα κάθε φορά.
 

Πηγή: skai.gr