Το Ισραήλ χτύπησε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό - Στόχος ο Νασράλα - Νεκρός το «Νο 2» της οργάνωσης - Δείτε βίντεο

Το χτύπημα ισοπέδωσε το αρχηγείο της Χεζμπολάχ ενώ προκάλεσε τεράστια καταστροφή στην περιοχή επίθεσης με τουλάχιστον τέσσερα κτίρια να έχουν καταρρεύσει

Νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών στη Βηρυτό εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός πλήττοντας το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ  με τα ισραηλινά μέσα να αναφέρουν ότι στόχος ήταν ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

Πηγή προσκείμενη στην οργάνωση, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα «είναι καλά». 

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε επίσης ότι ο Νασράλα είναι "ασφαλής". Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τεχεράνη ερευνά την τύχη του Νασράλα.

Και το αραβικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ο Χασάν Νασράλα επιβίωσε της επίθεσης, ενώ ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στρατός διεξάγει έρευνες για να εξακριβώσει εάν σκοτώθηκε, είπε ο αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, λιβανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Hashim Safi al-Din, ο επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ που θεωρείτο το νούμερο 2 στη Χεζμπολάχ πίσω από τον Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ισραηλινοί είπαν ότι είχαν ειδοποιήσει τους Αμερικανούς για το χτύπημα.

Παράλληλα, σε ύψιστη επιφυλακή τέθηκαν τα νοσοκομεία και η αεράμυνα του Ισραήλ, ενώ ανοίγουν τα καταφύγια σε όλες τις πόλεις υπό τον φόβο αντιποίνων της Χεσμπολάχ.

Οι Ισραηλινοί λένε ότι είχαν πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του Νασράλα και εξαπέλυσαν το χτύπημα όταν βεβαιώθηκαν ότι μπήκε στο στρατηγείο.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε το κύριο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου τη Βηρυτό πριν από λίγο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το κέντρο χτίστηκε κάτω από κτίρια πολιτών στο προάστιο Dahiyeh, γνωστό προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

Ο εκπρόσωπος των IDF δεν ανέφερε εάν ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ήταν στόχος ή εάν ο στρατός πίστευε ότι βρισκόταν στο σημείο ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στις οδηγίες για τους Ισραηλινούς αμάχους αυτή τη στιγμή.

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν από λιβανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν μαζικά χτυπήματα ενώ φωτογραφίες αποτυπώνουν τεράστια καταστροφή στην περιοχή επίθεσης με τουλάχιστον έξι κτίρια να έχουν καταρρεύσει.

Πρόκειται για τη σφοδρότερη επιδρομή από τον πόλεμο του 2006 που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός, με ισχυρές εκρήξεις να ακούγονται σε όλη την πόλη από τα διαδοχικά αεροπορικά πλήγματα, σύννεφα καπνού να υψώνονται, κτίρια να έχουν ισοπεδωθεί, ασθενοφόρα να τρέχουν, και κάτοικοι να φεύγουν πανικόβλητοι.

Χεζμπολάχ

Φωτογραφίες δείχνουν το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ το οποίο ισοπεδώθηκε

Έξι κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιδρομές, δήλωσε μια πηγή που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ. Οι εκρήξεις προκάλεσαν τεράστιους κρατήρες σε πολλά σημεία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Manar της Χεζμπολάχ.

Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων και το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, Al Manar μεταδίδουν εικόνες από ένα τεράστιο κρατήρα και τεράστιο σύννεφο καπνού να έχει υψωθεί πάνω από την πόλη. Κάτοικοι άκουγαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονται σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε είκοσι λεπτά μετά την ομιλία του Μπένιαμιν Νετανιάχου στον ΟΗΕ με τα ισραηλινά μέσα να μεταδίδουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποχώρησε εν μέσω ενημέρωσης με Ισραηλινούς δημοσιογράφους αφού ο στρατιωτικός γραμματέας του, υποστράτηγος, Ρόμαν Γκόφμαν, τού ψιθύρισε κάποια πληροφορία στο αυτί.

Ο στρατιωτικός γραμματέας του, υποστράτηγος Ρόμαν Γκόφμαν ψιθύρισε κάτι στο αυτί του Νετανιάχου λίγα λεπτά προτού διακόψει την ενημέρωση και φύγει με τους συμβούλους του.

Παράλληλα ο στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ και στον νότιο Λίβανο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατηγόρησε το Ισραήλ για "πόλεμο γενοκτονίας" και σχολίασε, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι οι σημερινές επιθέσεις στα νότια προάστια της Βηρυτού δείχνουν ότι το Ισραήλ "δεν ενδιαφέρεται" για τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Πηγή: skai.gr