Νεκροί και αγνοούμενοι από σφοδρές καταιγίδες σε Τουρκία και Βουλγαρία (Βίντεο)

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία από τη σφοδρή κακοκαιρία που μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει την Τουρκία, προκαλώντας πλημμύρες σε δρόμους και σπίτια, ενώ επί ποδός βρίσκεται η κρατική μηχανή για τον απεγκλωβισμό πολιτών, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στη βορειοδυτική Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Οι δύο από αυτούς έχασαν τη ζωή τους χθες, Τρίτη, το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.
Επίσης 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του κυβερνήτη της πόλης.

Οι τουρκικές υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών διευκρίνισαν επίσης ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις αγνοούνται στην επαρχία Κιρκλαρελί, στην βορειοδυτική Τουρκία.

Η καταιγίδα στη διάρκεια της νύχτας είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει εν μέρει σταθμός του μετρό της Κωνσταντινούπολης και ανάγκασε τις αρχές να απομακρύνουν από δημοτική βιβλιοθήκη δεκάδες ανθρώπους, σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αυτοκίνητα και πάγκους αγορών να παρασύρονται από τα νερά.

Οι βροχές αυτές ήρθαν ύστερα από ένα ιδιαίτερα ξηρό καλοκαίρι, στη διάρκεια του οποίου η στάθμη των υδάτων στους ταμιευτήρες νερού της πόλης αυτής των 16 εκατομμυρίων κατοίκων είχε πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν διασώστες να μεταφέρουν ένα νεαρό κορίτσι και έναν ενήλικα σε ασφαλές μέρος από νερά που ήταν μέχρι τη μέση σε ορισμένες περιοχές. Οι βροχές προκάλεσαν επίσης ζημιές και ανάγκασαν το κλείσιμο ενός κεντρικού δρόμου, ανέφερε το Habertürk TV.

Στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ισχυρή βροχόπτωση πλημμύρισε δρόμους και σπίτια σε δύο γειτονιές. Περίπου δώδεκα άνθρωποι διασώθηκαν αφού εγκλωβίστηκαν μέσα σε μια βιβλιοθήκη, ενώ ορισμένοι σταθμοί του μετρό έκλεισαν. Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ προέτρεψε τους μοτοσυκλετιστές να μείνουν σπίτι.

Στη Βουλγαρία, οι κατακλυσμιαίες βροχές που έπληξαν χθες τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Βουλγαρίας έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και έχουν πλήξει χιλιάδες τουρίστες, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Η υπερχείλιση των ποταμών προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε δρόμους και γέφυρες. Η περιοχή υπέστη επίσης διακοπές ρεύματος και οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην πίνουν νερό της βρύσης λόγω της μόλυνσης από τα νερά των πλημμυρών.

Οι ισχυροί άνεμοι έστειλαν κύματα ύψους 2 μέτρων σε παραλίες σε τουριστικά θέρετρα εν μέσω καταρρακτωδών βροχών που πλημμύρισαν δρόμους και σπίτια.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν αυτοκίνητα και φορτηγά κατασκήνωσης να παρασύρονται στη θάλασσα στο θέρετρο Tsarevo στο νότιο τμήμα που έχει πληγεί περισσότερο. Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τσάρεβο και προέτρεψαν τον κόσμο να μετακινηθεί στον επάνω όροφο καθώς τα ισόγεια ορισμένων ξενοδοχείων πλημμύρισαν.
 

Πηγή: skai.gr