Νέα Ζηλανδία: Ανέστειλε πολιτικές και στρατιωτικές επαφές με Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών επαφών της με τη Μιανμάρ και έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που λαμβάνει μέτρα μετά το πραξικόπημα της προηγούμενης εβδομάδας.

Παρουσιάζοντας τα μέτρα αυτά η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα “να καταδικάσει έντονα όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται στη Μιανμάρ”.

“Έπειτα από χρόνια σκληρής δουλειάς για την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας στη Μιανμάρ, πιστεύω ότι όλοι οι Νεοζηλανδοί θα πρέπει να νιώθουν συντετριμμένοι που βλέπουν όσα έκαναν οι στρατιωτικοί τις τελευταίες ημέρες”, κατήγγειλε η ίδια.

“Το ισχυρό μας μήνυμα είναι ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε από εδώ, από τη Νέα Ζηλανδία, και ένα από αυτά που μπορούμε είναι να αναστείλουμε κάθε είδους υψηλόβαθμο διάλογο (…) και να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς τη Μιανμάρ δεν θα στηρίξει με κανένα τρόπο το στρατιωτικό καθεστώς”, τόνισε η Άρντερν.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν είναι και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα των επικεφαλής του βιρμανικού στρατού.

Η χώρα δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της στρατιωτικής κυβέρνησης στη Μιανμάρ και ζήτησε από τη χούντα να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Νανάια Μαχούτα σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Εξάλλου η Άρντερν διευκρίνισε ότι θα ήθελε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να συνεδριάσει για το θέμα της Μιανμάρ. Ωστόσο διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα βοήθειας της Νέας Ζηλανδίας προς τη Μιανμάρ, που κυμαίνεται στα 25 εκατ. ευρώ, θα διατηρηθεί με την προϋπόθεση ότι δεν επωφελούνται από αυτό τα μέλη της χούντας και ότι τα χρήματα δεν θα περιέλθουν στον έλεγχό της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ