Του Αγίου Νικολάου χθες, 6 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη λειτουργία στο «σημείο μηδέν» της Νέας Υόρκης όπου δεσπόζει πλέον ο νεόδμητος Ιερός Ναός.
Ο μικρός ελληνορθόδοξος ναός, ο οποίος καταστράφηκε από την πτώση του νοτίου πύργου του «World Trade Center» στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, αντικαταστάθηκε από έναν πολύ μεγαλύτερο στο πάρκο που δημιουργήθηκε πάνω από την πλατεία μνήμης.
«Σήμερα είναι μια ημέρα χαράς για την Αμερική και τη Νέα Υόρκη», είπε ο Μιχαήλ Ψαρός, πρόεδρος των Φίλων του Αγίου Νικολάου, της οργάνωσης που ανέλαβε τη συγκέντρωση χρημάτων για την εκκλησία.
«Καλούμε όλη την Αμερική να έρθει για επίσκεψη, να έρθει στο κενοτάφιο που δημιουργήθηκε και χτίστηκε στη μνήμη των 3.000 ανθρώπων που μαρτύρησαν και δολοφονήθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου».
Το επιβλητικό και αστραφτερό μνημειακό σύμβολο, που αναπαράγει το λεξιλόγιο της Ορθοδοξίας, φέρει την υπογραφή του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα. Η αρχιτεκτονική του ναού δίνει ιδιαίτερη βάση στο λευκό μάρμαρο, το οποίο επιτρέπει στο φως να αναβλύζει από μέσα και έτσι να φωταγωγεί την εκκλησία από τον εσωτερικό της χώρο.
Ο Σαντιάγκο Καλατράβα για τη δημιουργία τού εν λόγω θρησκευτικού ιερού μελέτησε πολλές εκκλησίες τόσο σε Ελλάδα όσο και σε εξωτερικό. Έχοντας ως βασικό πρότυπό του την Αγια-Σοφιά και με επιρροές από τη Ροτόντα (Άγιος Γεώργιος) της Θεσσαλονίκης, αλλά και από τον Άγιο Σωτήρα στη Χώρα, το σημερινό Καριγέ Τζαμί στην Τουρκία, κατέληξε στο σχέδιο του Αγίου Νικολάου.
Η ανοικοδόμηση του Ναού χρειάστηκε να υπερβεί μεγάλα οικονομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία οδήγησαν σε καθυστερήσεις πολλών ετών. Για την ανέγερσή του χρειάστηκε να δαπανηθούν 85 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία συγκεντρώθηκαν μέσω δωρεών.
Ωστόσο, αυτό που, ίσως, δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ακόμη και η αγιογράφηση του Ναού του Αγίου Νικολάου -με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου- έγινε από δύο μοναχούς του Αγίου Όρους. Οι Αγιορείτες πατέρες Λουκάς και Παχώμιος από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος ανέλαβαν το σπουδαίο και επίπονο έργο της αγιογράφησης του εθνικού προσκυνήματος στο Σημείο Μηδέν.
Ο μοναχός Λουκάς ο Ξενοφωντινός αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση αγιογράφου, από τους σπουδαιότερους σύγχρονους αγιογράφους, το έργο του οποίου διαπνέεται από θεολογικούς προβληματισμούς και ανησυχίες που διαμορφώνουν παράλληλα και την καλλιτεχνική του ταυτότητα.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.