Της Αθηνάς Παπακώστα
Η ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας και Τουρκίας κλιμακώνεται περαιτέρω με την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ να παραμένει στον αέρα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει παρακάτω.
Μία ημέρα μετά τη δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να παραμένει στήριξη από την Τουρκία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα ακυρώνει επ' αόριστον τις συνομιλίες της Συμμαχίας τόσο με τη Στοκχόλμη όσο και με το Ελσίνκι.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, επιθυμεί η χώρα του να επιστρέψει στον διάλογο εργασίας με την Τουρκία υπογραμμίζοντας ότι "δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ".
Η Στοκχόλμη βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο έξω από την τουρκική Πρεσβεία στη σουηδική πρωτεύουσα ο ακροδεξιός Δανοσουηδός Ράσμους Παλουντάν έκαψε αντίτυπο του Κορανίου. Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν οργισμένη και τα γεγονότα παρασύρουν και τη Φινλανδία καθώς από κοινού με τη Σουηδία έχουν δεσμευθεί να ενταχθούν ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ.
Για τον Φινλανδό υπουργό Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο "οι διαδηλωτές παίζουν με την ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας". Ο Χααβίστο ζήτησε δε ένα τάιμ άουτ δύο εβδομάδων στις συνομιλίες με την Άγκυρα καθώς, όπως είπε, καλό είναι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός που έχει σηκωθεί. Όμως δεν απέκλεισε ότι "αν χρειαστεί" η Φινλανδία θα πρέπει να επανεξετάσει την στρατηγική της και να προχωρούσε χωρίς τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε ένταση ανάμεσα στις δύο σκανδιναβικές χώρες. Λίγη ώρα αργότερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Σουηδό ομόλογο του και επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες θα παραμείνουν σταθερές στην ταυτόχρονη διαδικασία ένταξής τους.
"Αυτή είναι η πρώτη ρωγμή στην μέχρι στιγμής εντυπωσιακή ενότητα μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας" αναφέρει ο Πωλ Λεβίν, διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. "Πρόκειται για το πρώτο δημόσιο σημάδι ότι υπάρχει εφεδρικό σχέδιο εάν η υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παγώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα", τονίζει από την πλευρά του ο Μάττι Πέσου, ερευνητής στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων στο Ινστιτούτο Φινλανδίας.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Άγκυρα να μη θέσει εμπόδια στην ένταξη της χώρας. Αυτή τη στιγμή 28 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν ανήκουν σε αυτά. Ο Ερντογάν ζητεί ως αντάλλαγμα - κυρίως από τη Σουηδία - να περιορίσει τις δραστηριότητες ομάδων οι οποίες συντάσσονται με Κούρδους μαχητές. Η Στοκχόλμη, από την πλευρά της, έχει άρει το εμπάργκο όπλων κατά της Άγκυρας, δεσμεύεται για αυστηρότερους όρους κατά της τρομοκρατίας και λαμβάνει αποστάσεις από τους Κούρδους μαχητές στη Σύρια.
Στις 18 Μαΐου θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που οι δύο χώρες εγκατέλειψαν την ουδετερότητα τους υποβάλλοντας επισήμως αίτηση για ένταξη. Το γεγονός όμως ότι η Τουρκία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο οδηγεί πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ίσως επιλυθεί μετά τις διπλές κάλπες στη χώρα οι οποίες είναι προγραμματισμένες να στηθούν στις 14 Μαΐου.
Προς το παρόν, η Άγκυρα διατηρεί το εκβιαστικό βέτο στο τραπέζι, η Σουηδία βλέπει τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και η Φινλανδία ελπίζει - δίχως να αισιοδοξεί - η διαδικασία να συνεχίσει απρόσκοπτα.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.