ΚΑΙΡΟΣ

Νέα συμφωνία Βρετανίας - Γαλλίας για τον περιορισμό των ροών μεταναστών και προσφύγων στη Μάγχη

Μέχρι στιγμής φέτος πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν αποτολμήσει τον ριψοκίνδυνο διάπλου με φουσκωτές λέμβους και άλλα μικρά σκάφη.

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία υπέγραψαν νέα συμφωνία με σκοπό να περιοριστούν οι ροές μεταναστών και προσφύγων που διασχίζουν τη Μάγχη με προορισμό το βρετανικό έδαφος.

Μέχρι στιγμής φέτος πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν αποτολμήσει τον ριψοκίνδυνο διάπλου με φουσκωτές λέμβους και άλλα μικρά σκάφη.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας Βρετανοί αξιωματούχοι για πρώτη φορά θα εργάζονται επί γαλλικού εδάφους για το συγκεκριμένο σκοπό.

Επίσης, το ποσό που θα καταβάλει το Λονδίνο στο Παρίσι για τις επιχειρήσεις ελέγχου των ακτών θα αυξηθεί σε 72 εκ. ευρώ του χρόνου από 62,7 εκ. ευρώ φέτος.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης αύξηση των συνοριοφυλάκων που θα περιπολούν τις γαλλικές ακτές κατά 40%, επενδύσεις στη βελτίωση των λιμενικών υποδομών στη βόρεια Γαλλία ώστε να αποτρέπεται η επιβίβαση παράτυπων μεταναστών σε φορτηγά, χρήση drone και άλλων τεχνολογικών μέσων για την καλύτερη παρακολούθηση των γαλλικών ακτών, συνεργασία με άλλες χώρες στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ομάδας του Καλαί», σύσταση μιας νέας ομάδας εργασίας με αποστολή την ανατροπή της πρόσφατης αύξησης ροών παράτυπων μεταναστών που διακινούνται από αλβανικές αλλά και άλλες οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Βρετανών και Γάλλων αναλυτών και επένδυση σε κέντρα υποδοχής και απέλασης μεταναστών που αποτυγχάνουν να διασχίσουν τη Μάγχη επί γαλλικού εδάφους.

Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ των δύο αρμοδίων Υπουργών Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν και Ζεράλντ Νταρμανέν στο Παρίσι.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε βέβαιος ότι οι αριθμοί των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μάγχη θα μειωθεί. Από το Μπαλί όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του G20 πρόσθεσε ότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είναι «προτεραιότητα» για την κυβέρνησή του.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τη συμφωνία λέγοντας ότι «δεν κάνει τίποτα για να ανταποκριθεί στην ανάγκη των ανθρώπων αυτών για ασφαλή πρόσβαση σε ένα σύστημα ασύλου». Η οργάνωση πρόσθεσε ότι αποτέλεσμα της νέας συμφωνίας θα είναι ακόμα περισσότερες επικίνδυνες απόπειρες διάπλου της Μάγχης.

Πηγή: skai.gr