«Τώρα είναι η ώρα για θεμελιώδεις αλλαγές», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία. «Χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα από τις αρχές ώστε όσοι είναι υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βρεθούν υπόλογοι».
Ο θάνατος του Χάλεντ Σαΐντ, ενός 28χρονου ακτιβιστή που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία τον Ιούνιο, προκάλεσε την κινητοποίηση χιλιάδων χρηστών του ίντερνετ και κατέληξε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αποχώρηση από την εξουσία του Αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Στα μέσα Μαρτίου η Υπηρεσία Ερευνών Κρατικής Ασφάλειας (SSI), που φέρεται ότι είναι υπεύθυνη για το θάνατο και το βασανισμό του Σαΐντ αλλά και πολλών άλλων, διαλύθηκε και τη θέση της πήρε μία άλλη υπηρεσία, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, η οποία ασχολείται μόνο με υποθέσεις τρομοκρατίας.
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι έχει ξεκινήσει να ερευνά τα έγγραφα της SSI και τις επιθέσεις εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 800 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 6.000.
«Οι στολές μπορεί να έχουν αλλάξει, όμως βλέπουμε ότι συνεχίζονται τα ίδια μοτίβα κακοποίησης», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σχετικά με τις κατηγορίες για κακοποιήσεις στα χέρια της στρατιωτικής αστυνομίας. «Οι Αιγύπτιοι πρέπει να δουν να αποδίδεται δικαιοσύνη για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παρελθόντος».
Εξάλλου η οργάνωση επισημαίνει ότι αν οι αιγυπτιακές αρχές δεν αντιμετωπίσουν την «κληρονομιά κακοποιήσεων» από τους πρώην αξιωματούχους της SSI και δεν προσαχθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη, δεν θα υπάρξουν εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθούν οι κακοποιήσεις που παρατηρούνταν στη διάρκεια της προεδρίας του Μουμπάρακ.
Στην έκθεσή της με τίτλο «Ώρα για δικαιοσύνη: το σαθρό σύστημα κράτησης της Αιγύπτου» η Διεθνής Αμνηστία ζητεί επίσης να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου έχει δεσμευθεί ότι θα άρει κάποια στιγμή πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε τις αιγυπτιακές αρχές να δημιουργήσουν ένα σώμα που θα επιβλέπει τις δυνάμεις ασφαλείας. «Αυτό το σώμα θα πρέπει να έχει έναν ανεξάρτητο, αποτελεσματικό και αμερόληπτο μηχανισμό που θα μπορεί να ασχολείται με τα παράπονα σχετικά με την ανάρμοστη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας, περιλαμβανομένων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.