ΚΑΙΡΟΣ

Καθ' οδόν προς την ελευθερία από το Ιράν όπου κρατούνταν η Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράτκλιφ

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Τέλος φαίνεται να μπαίνει στην εξαετή περιπέτεια της Βρετανοϊρανής Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράντκλιφ, η οποία μετά από τη σύλληψή της στην Τεχεράνη το 2016 με κατηγορίες κατασκοπείας και την επακόλουθη φυλάκισή της κατευθυνόταν το πρωί προς το αεροδρόμιο της ιρανικής πρωτεύουσας με άδεια εξόδου από τη χώρα.

Την Τρίτη είχε γίνει γνωστό πως μετά από έξι χρόνια οι ιρανικές αρχές επέστρεψαν στην 44χρονη εργαζόμενη σε οργάνωση αρωγής το βρετανικό της διαβατήριο.

Το πρωί οι δικηγόροι της έδωσαν την είδηση της μετάβασής της προς το αεροδρόμιο, μαζί με έναν ακόμα Βρετανοϊρανό κρατούμενο, τον 58χρονο Ανουσές Ασούρι που επίσης συνελήφθη και φυλακίστηκε ως κατάσκοπος το 2017.

Η υπόθεση της Ναζανίν έχει διατηρηθεί πολύ ψηλά στη βρετανική πολιτική και ειδησεογραφική ατζέντα καθ' όλη τη διάρκεια της κράτησής της, καθώς ο σύζυγός της Ρίτσαρντ Ράντκλιφ πίεζε αδιάκοπα τις εκάστοτε βρετανικές κυβερνήσεις να ενεργήσουν, προσφάτως ακόμα και με πολυήμερη απεργία πείνας έξω από το Foreign Office.

Η είδηση της διαφαινόμενης επιστροφής της στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πρόσκαιρα επισκιάσει το πρωί της Τετάρτης την ενημέρωση στη χώρα για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η κα Ζαγκάρι-Ράντκλιφ είχε ταξιδέψει στην Τεχεράνη στις 17 Μαρτίου 2016 έχοντας μαζί της την 22 μηνών κόρη της Γκαμπριέλα για να επισκεφθεί τους γονείς της.

Αφού συνελήφθη ως κατάσκοπος πριν την πτήση επιστροφής στις 3 Απριλίου 2016, καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση. Πέρασε τέσσερα χρόνια στις φυλακές Εβίν και έναν χρόνο υπό κατ' οίκον περιορισμό. Έπειτα της επιβλήθηκε πρόσθετη ποινή φυλάκισης ενός έτους, ενώ συχνές ήταν οι αναφορές σε επιδεινούμενη κατάσταση της φυσικής και κυρίως ψυχικής της υγείας.

Σημειώνεται ότι εναντίον της χρησιμοποιήθηκαν από την ιρανική δικαιοσύνη και σχόλια του τότε Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον που έχει πει πως η Ναζανίν είχε ταξιδέψει στο Ιράν «για να διδάξει δημοσιογραφία», κάτι που έδωςε πάτημα στην Τεχεράνη να μιλήσει για απόδειξη διασποράς προπαγάνδας κατά του καθεστώτος.

Η οικογένειά της είχε αποκαλύψει πάντως ότι οι ιρανικές αρχές της είχαν πει πως ο πραγματικός λόγος της κράτησης ήταν η άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να αποπληρώσει παλαιό χρέος ύψους 400 εκατομμυρίων λιρών προς την ιρανική κυβέρνηση. Το χρέος αφορούσε ελλιπή εκτέλεση παραγγελίας βρετανικών αρμάτων μάχης από το Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Μετά από χρόνια συζητήσεων ως προς την καταβολή του ποσού και των τόκων από το Λονδίνο, η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε το πρωί ότι το χρέος είναι «θεμιτό» και ότι η κυβέρνηση θέλει να το αποπληρώσει, χωρίς να διευκρινίσει το πώς.

Τις τελευταίες ημέρες βρετανική διαπραγματευτική ομάδα ήταν στην Τεχεράνη για να εξασφαλίσει την επιστροφή της 44χρονης.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως καταλυτική για την απελευθέρωση της Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράντκλιφ ήταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη ανάγκη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δύσης να ενισχύσουν τις σχέσεις με αμφιλεγόμενα αλλά ενεργειακά πλούσια καθεστώτα.
 

Πηγή: skai.gr