Κλείσιμο

Ο Μαρκ Ρούτε νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ - Αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Οκτωβρίου

Οι χώρες μέλη της Συμμαχίας επέλεξαν σήμερα τον Ολλανδό πρωθυπουργό στη θέση απερχόμενου ΓΓ, Γενς Στόλτενμπεργκ - Συγχαρητήρια από την πρόεδρο της Κομισιόν 

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ επέλεξαν σήμερα και τυπικά  τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte) ως τον νέο γενικό γραμματέα της Συμμαχίας.

Ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε τον Ρούτε ένθερμο υποστηρικτή της ατλαντικής συνεργασίας, ισχυρό ηγέτη και άνθρωπο που οικοδομεί συναινέσεις.

Ο διορισμός του Ρούτε θεωρούταν δεδομένος αφού ο μοναδικός αντίπαλός του, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αποσύρεται από την κούρσα, αφού δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ο κ. Ρούτε θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως Γενικός Γραμματέας από την 1η Οκτωβρίου 2024, όταν λήγει η θητεία του  Στόλτενμπεργκ μετά από δέκα χρόνια στο τιμόνι της Συμμαχίας.

Συγχαρητήρια από την πρόεδρο της Κομισιόν 

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Ολλανδό πρωθυπουργό για τη νέα του θέση. 

« Συγχαρητήρια, αγαπητέ Mark Rutte, για την εκλογή σας ως νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Η ηγεσία και η εμπειρία σας θα είναι ζωτικής σημασίας για τη Συμμαχία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας για την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΝΑΤΟ» ανέφερε στο Χ η πρόεδρος της Κομισιόν .

Πηγή: skai.gr