«Διατήρηση της πορείας» απέναντι στη Μόσχα: οι δυτικοί ηγέτες αναμένεται να συσπειρωθούν στις προσεχείς κρίσιμες συνόδους κορυφής της G7 και στη συνέχεια του NATO, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, δημιουργώντας τον κίνδυνο να τεθεί σε δοκιμασία η ενότητά τους.
Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων, ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έχουν ραντεβού από την Κυριακή στις βαυαρικές Άλπεις, για την ετήσια σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών, που απαρτίζεται από τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Η συνέχιση της υποστήριξης στην Ουκρανία, τέσσερις μήνες μετά την ρωσική εισβολή στη χώρα, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου αυτής και, στη συνέχεια, της συνόδου κορυφής του NATO, η οποία θα διεξαχθεί για δύο ημέρες στη Μαδρίτη από τις 28 Ιουνίου.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, που φιλοξενεί την σύνοδο της G7, υπενθύμισε αυτήν την εβδομάδα: η υποστήριξη στην Ουκρανία θα απαιτήσει "επιμονή" καθώς "βρισκόμαστε ακόμη μακριά" από τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.
"Η επίθεση της Ρωσίας έκανε τις επτά χώρες να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ανάγκη η μια την άλλη", παρατηρεί ο Στέφαν Μάιστερ, ερευνητής στο γερμανικό ινστιτούτο ερευνών DGAP, πολύ περισσότερο που ο πληθωρισμός ή οι απειλές για ενεργειακή ή επισιτιστική κρίση δοκιμάζουν την αντίσταση της διεθνούς κοινότητας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει "χρόνια", προειδοποίησε εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η Συμμαχία ξεσκονίζεται
Οι ηγέτες θα συζητήσουν πιθανόν το αίτημα που έκανε αυτήν την εβδομάδα ο Όλαφ Σολτς για ένα "Σχέδιο Μάρσαλ" για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ένα μακρόπνοο σχέδιο που θα στοιχίσει "δισεκατομμύρια" και θα αφορά "γενιές".
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να ζητήσει περισσότερα όπλα και πιέσεις στη Ρωσία σε παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα στη σύνοδο της G7 στον πύργο Ελμάου, στους πρόποδες των Άλπεων.
Ο Ζελένσκι θα μιλήσει επίσης στην σύνοδο των 30 χωρών μελών του NATO, τελευταίο στάδιο μιας έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, η οποία ξεκίνησε χθες, Πέμπτη, με τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην οποία η Ουκρανία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.
Η Ατλαντική Συμμαχία αναμένεται κυρίως να αποκαλύψει τα σχέδιά της για την προστασία της ανατολικής της πτέρυγας, που βρίσκεται κοντά στη Ρωσία.
Αυτή η αμυντική ενίσχυση θα συνοδεύεται από μια νέα "στρατηγική αντίληψη" -την πρώτη αναθεώρηση του οδικού χάρτη της συμμαχίας σε 10 χρόνια- που αναμένεται να σκληρύνει τη θέση της απέναντι στη Ρωσία και να αναφέρει για πρώτη φορά τις προκλήσεις που τίθενται από την Κίνα.
Ο αποκλεισμός από την Τουρκία των υποψηφιοτήτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας επισκιάζει την αναμενόμενη επίδειξη ενότητας μεταξύ των συμμάχων.
Οπισθοχώρηση για το κλίμα;
Για να "διατηρηθεί σταθερά η πορεία" απέναντι στη Ρωσία, δεν θα πρέπει να υπάρξει υποχώρηση όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις, ούτε τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο, σημείωσε ο Σολτς, ο οποίος επικρίθηκε ωστόσο για την καθυστέρηση στην παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.
Έπειτα από αρκετές ομοβροντίες κυρώσεων, "βρισκόμαστε στο όριο, κυρίως στις ενεργειακές κυρώσεις", οι οποίες έχουν "υψηλό κόστος για την G7 και την παγκόσμια οικονομία", υπογραμμίζει ωστόσο ο Στέφαν Μάιστερ.
Το Βερολίνο κατηγορεί τη Μόσχα ότι μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου για να πυροδοτηθεί μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη πριν από ένα χειμώνα που προαναγγέλεται τεταμένος. Την ίδια ώρα η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων πλήττει πολλές περιοχές.
Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή στη σύνοδο της G7 της Ινδονησίας, της Ινδίας, της Σενεγάλης, της Νότιας Αφρικής και της Αργεντινής στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα.
"Κρίσιμο διακύβευμα είναι να πειστούν πολλές μη δυτικές χώρες, οι οποίες είναι επιφυλακτικές απέναντι στις κυρώσεις, ότι η Δύση λαμβάνει υπόψη της τις ανησυχίες τους", σημειώνει ο Θόρστεν Μπρένερ, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής (Global Public Policy Institute).
Η Ινδία, η Σενεγάλη και η Νότια Αφρική απείχαν κατά την ψήφιση απόφασης του ΟΗΕ με την οποία καταδικαζόταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτές οι αναδυόμενες οικονομίες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον κίνδυνο ελλείψεων τροφίμων και στην κλιματική κρίση, δύο επείγουσες καταστάσεις που βρίσκονται επίσης στον κατάλογο μεγάλης διαδήλωσης που προβλέπεται να γίνει αύριο, Σάββατο, στο Μόναχο κατόπιν αιτήματος διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων.
"Μου προκαλεί μεγάλη ανησυχία ενδεχόμενη οπισθοχώρηση από τη δέσμευση της G7 να δοθεί τέλος στη διεθνή χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων" σε ένα πλαίσιο έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου, προειδοποιεί ο Κρίστοφ Μπαλς, πολιτικός διευθυντής της μκο Germanwatch.
Οι κρίσεις επισιτισμού, χρέους και κλίματος έχουν "τις ίδιες ρίζες: την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα", υπογραμμίζει επίσης η Λοράνς Τουμπιανά, από τους αρχιτέκτονες της Συμφωνίας του Παρισιού, καλώντας την G7 "να προγραμματίσει την πλήρη εξάλειψή τους".
- Spiegel: Το Βερολίνο εξετάζει να κόψει τμήμα του Nord Stream 2 και να κάνει σύνδεση για υγροποιημένο φυσικό αέριο
- Εφιάλτης προ των πυλών στη Γερμανία: Προειδοποίηση για απολύσεις, φτώχεια και λουκέτο σε εργοστάσια λόγω φυσικού αερίου
- Νιγηριανός πολιτικός και η σύζυγός του κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να φέρουν 15χρονο αγόρι στη Βρετανία για να «κλέψουν» τα όργανά του!
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.