ΚΑΙΡΟΣ

ΝΑΤΟ: Ένα ακόμη βήμα για την Ουκρανία, μήνυμα στον Πούτιν

Αρκετά από τα 30 μέλη της Συμμαχίας πιστεύουν ότι θα πρέπει τώρα να εστιάσουν αποκλειστικά στο πώς η Ρωσία θα ηττηθεί στον πόλεμο που η ίδια ξεκίνησε.

Tης Αθηνάς Παπακώστα

Το ΝΑΤΟ διατηρεί τη δέσμευσή του για ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία και υπόσχεται στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς το Κίεβο.

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή» τόνισε προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.  

«Η Ρωσία δεν μπορεί να θέσει βέτο» για τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στη Συμμαχία, είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας ότι «εμείς επιμένουμε για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

Έχουν περάσει 14 χρόνια από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο νεότερος, πίεσε τους νατοϊκούς του συμμάχους για ένταξη της Ουκρανίας. Έκτοτε οι ηγέτες δεν έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως το να χορηγήσουν στο Κίεβο ένα σχέδιο δράσης που θα καθόριζε ένα χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, όπως έκανε σαφές ο γγ του ΝΑΤΟ η διεύρυνση της Συμμαχίας δεν θα καθυστερήσει.«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν μπορεί να αρνείται ότι κυρίαρχα έθνη μπορούν να λαμβάνουν τις δικές τους κυρίαρχες αποφάσεις οι οποίες δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία» είπε. 

Όμως, παρά τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ η Ουκρανία δεν αναμένεται να μπει στο ΝΑΤΟ σύντομα. Με την χερσόνησο της Κριμαίας προσαρτημένη και τους Ρώσους στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα σύνορα της χώρας στο μέλλον.

Αρκετά από τα 30 μέλη της Συμμαχίας πιστεύουν ότι θα πρέπει τώρα να εστιάσουν αποκλειστικά στο πώς η Ρωσία θα ηττηθεί στον πόλεμο που η ίδια ξεκίνησε. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών, Ραστισλάβ Κάτσερ οι Σύμμαχοι πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία ώστε «η μετάβαση σε μέλος να είναι ομαλή και απλή» όταν ΝΑΤΟ και Κίεβο θα είναι σε θέση να αρχίσουν τις ενταξιακές συνομιλίες.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία ζήτησε περισσότερα όπλα και κυρίως αντιαεροπορικά συστήματα και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν. «Εκτιμάμε όλα όσα κάνετε για εμάς αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται» υπογράμμισε ο Ουκρανός υπ. Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Θα συνεχίσουμε περαιτέρω την υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς εξακολουθεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο διάστημα χρειαστεί» σημειώνεται στην ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.

Ο Εσθονός υπ. Εξωτερικών Ούρμας Ρεϊνσάλου προσερχόμενος στη Σύνοδο πήγε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας τα μέλη της Συμμαχίας να υποσχεθούν το 1% του ΑΕΠ τους στο Κίεβο με σκοπό τη στρατιωτική βοήθεια της χώρας, αν και τα περισσότερα Κράτη – Μέλη της Συμμαχίας δυσκολεύονται να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για τους δικούς τους αμυντικούς προϋπολογισμούς.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να ανακοινώσει νέα βοήθεια για την αποκατάσταση της μετάδοσης ενέργειας στη χώρα. Ήδη στην κοινή τους δήλωση μετά την πρώτη ημέρα εργασιών οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ υπογραμμίζουν ότι «η επιθετικότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων και ασυνείδητων επιθέσεων της προς τους Ουκρανούς πολίτες αλλά και την ενεργειακή υποδομή, στερεί από εκατομμύρια Ουκρανούς βασικές ανθρώπινες υπηρεσίες». Κατ' αυτόν τον τρόπο δεσμεύονται για την παροχή βοήθειας προκειμένου να επισκευαστούν οι ενεργειακές υποδομές καθώς στην Ουκρανία ο χειμώνας έχει πλέον φτάσει. Οι πόλεις έχουν ντυθεί στα λευκά, οι θερμοκρασίες έχουν πέσει υπό του μηδενός και οι φόβοι ότι άνθρωποι θα πεθάνουν από υποθερμία γιγαντώνονται. Ενδεικτικό παράδειγμα για το πόσο κρίσιμη παραμένει η κατάσταση είναι η τελευταία ενημέρωση της κρατικής εταιρείας παροχής ενέργειας. Σύμφωνα με αυτή η ηλεκτροδότηση εξακολουθεί να υπολείπεται των αναγκών κατά 27%.

Στη Σύνοδο, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη, συμμετέχουν επίσης και η Φινλανδία αλλά και η Σουηδία ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες, αν και η Τουρκία και η Ουγγαρία απειλούν με βέτο την επικύρωση των αιτήσεών τους.