ΚΑΙΡΟΣ

ΝΑΤΟ: 2η μετά τις ΗΠΑ σε αμυντικές δαπάνες η Ελλάδα–12η η Τουρκία, στο βάθος Γερμανία, Ιταλία (infogr)

«Καθαρή δευτεραθλήτρια» σε αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, μετά τις μακράν πρώτες Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένει η Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της μεγάλα κράτη όπως η Βρετανία, η Γαλλία ή η 12η Τουρκία. Στο… «βάθος» του πίνακα όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες βρίσκονται η «συνήθης ύποπτη» Γερμανία, αλλά και η Ιταλία.

O Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έδωσε σήμερα Τετάρτη τα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του. 

Διαβάστε τα στοιχεία του ΝΑΤΟ αναλυτικά

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, τα οποία αποτελούν εκτιμήσεις για το 2019 και το 2020, οι ΗΠΑ καταβάλλουν ακόμη μακράν τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια, με τις αμυντικές δαπάνες τους να αντιπροσωπεύουν το 3,87% του ΑΕΠ τους. Από τις 30 χώρες μέλη της συμμαχίας, 10 βρίσκονται πάνω από το όριο αυτό το 2020, μεταξύ των οποίων η δεύτερη Ελλάδα (2,58%), η τρίτη Βρετανία (2,43%), η Πολωνία (2,30%) και η Γαλλία (2,11%). Πέρυσι ήταν μόνο τρεις (ΗΠΑ, Ελλάδα και Βρετανία). Η Γερμανία εξακολουθεί να υπολείπεται (1,57%), όπως και ο Καναδάς (1,45%) και η Ιταλία (μόλις 1,43% του ΑΕΠ). 

Είναι ενδεικτικό, ότι οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες είναι σημαντικά αυξημένες συγκριτικά με τα στοιχεία του 2014. 


Οι αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ και του Καναδά θα αυξηθούν για έκτο διαδοχικό χρόνο το 2020, καθώς το 1/3 των χωρών έχουν επιτύχει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ, σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. 

«Αυτή η χρονιά θα είναι η έκτη διαδοχική χρονιά αύξησης των στρατιωτικών δαπανών από τους ευρωπαίους συμμάχους και τον Καναδά, με μια πραγματική αύξηση 4,3%. Περιμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραμονή μιας τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας του οργανισμού.

Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ πρόκειται να συνεδριάσουν αύριο, Πέμπτη, και την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η «δίκαιη κατανομή των (στρατιωτικών) βαρών», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ, με πρώτη τη Γερμανία, βρίσκονται δημοσιονομικά υπό την πίεση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τους ζητεί να καταβάλουν μια πιο μεγάλη προσπάθεια για να φθάσουν τον στόχο που είναι οι αμυντικές δαπάνες να αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ.
 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ