ΚΑΙΡΟΣ

NASA: Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για την αποχώρηση της Ρωσίας από τον ISS

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Roscosmos ανακοίνωσε την αποχώρηση από το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού από το 2024

Η ΝΑΣΑ δεν έχει λάβει προσώρας "επίσημη" ενημέρωση για τη βούληση των Ρώσων να εγκαταλείψουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετά το 2024, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη αξιωματούχος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

"Δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη δήλωση από τον εταίρο μας σε ό,τι αφορά το σημερινό νέο", δήλωσε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) η Ρόμπιν Γκέιτενς, διευθύντρια για τον ISS στη ΝΑΣΑ, σε διαστημικό συνέδριο στην Ουάσινγκτον. "Άρα θα συζητήσουμε περισσότερο τα σχέδιά τους".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να παρατείνουν τον ISS έως το 2030, όμως ο νέος επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία θα σταματήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα "μετά το 2024".

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να δουν τους Ρώσους να αποσύρονται από τον ISS, η Ρόμπιν Γκέιτενς είπε: "Όχι, απολύτως όχι. Ήταν καλοί εταίροι, όπως όλοι οι εταίροι μας, και θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί, ως σύμπραξη, να λειτουργούμε τον διαστημικό σταθμό στη διάρκεια της δεκαετίας".

Ο διαστημικός σταθμός είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας διεθνούς συνεργασίας και η ΝΑΣΑ έχει πει πολλές φορές πως δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη συμβολή διαφορετικών εταίρων.

Από το 2030, η ΝΑΣΑ υπολογίζει σε μια μετάβαση προς εμπορικούς σταθμούς, την ανάπτυξη των οποίων συνδράμει και τις υπηρεσίες των οποίων επιθυμεί να εκμισθώσει όταν αποσυρθεί ο ISS .

"Οι Ρώσοι, όπως όλοι μας, σκέπτονται τι θα έλθει για αυτούς", είπε η Ρόμπιν Γκέιτενς. "Ακριβώς όπως εμείς σχεδιάζουμε μια μετάβαση μετά το 2030 προς τους εμπορικούς σταθμούς σε χαμηλή τροχιά, [έτσι κι εκείνοι] έχουν ένα παρόμοιο σχέδιο. Άρα σκέπτονται επίσης αυτή τη μετάβαση".

Ο Γιούρι Μορίσοφ, ο επικεφαλής της Roscosmos, δήλωσε σήμερα πως οι Ρώσοι υπολογίζουν να δημιουργήσουν έναν "ρωσικό δορυφορικό σταθμό", που θα είναι "η βασική προτεραιότητα" του εθνικού διαστημικού προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ