Συνεχίζεται η «έξοδος» των Αρμενίων από το Ναργκόρνο Καραμπάχ – Προβλέψεις για έως και 120.000 πρόσφυγες στην Αρμενία

Περίπου το ένα τρίτο των προσφύγων είναι παιδιά - πολλά από αυτά έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους...

Περισσότεροι από 88.000 άνθρωποι έχουν φθάσει μέχρι τώρα στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι συνολικές αφίξεις μπορεί να φθάσουν τις 120.000, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, απευθύνοντας έκκληση για υποστήριξη καθώς οι αρχές πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα.

Περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό της περιοχής έχουν διαφύγει αφότου το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση την περασμένη εβδομάδα. Η έξοδος κορυφώνεται τα τελευταία 24ωρα όταν η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε την οριστική διάλυσή της

Δεκάδες  χιλιάδες άμαχοι – ανάμεσά τους και ασυνόδευτα μικρά παιδιά - εγκαταλείπουν οδικώς τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την άφιξη των αζερικών στρατευμάτων. 

Την ίδια ώρα, η κατηγορούμενη για εθνοκάθαρση από την Αρμενία, κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ζητά  από τους «Αρμένιους κατοίκους» του θύλακα «να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αποτελέσουν μέρος της πολυεθνικής κοινωνίας του Αζερμπαϊτζάν»

Σε εκείνους που αποφάσισαν να παραμείνουν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ έχει υποσχεθεί "εγγυημένα" δικαιώματα και το Μπακού προτείνει να οργανώσει επιτόπια επίσκεψη του ΟΗΕ.

Όμως δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι έχουν ήδη φύγει φοβούμενοι αντίποινα. 

Η Καβίτα Μπελάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) στην Αρμενία, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ μέσω βιντεοσύνδεσης πως τεράστια πλήθη καταπονημένων και τρομαγμένων ανθρώπων συγκεντρώνονται στα κέντρα καταγραφής.

«Αυτή είναι μία κατάσταση όπου έζησαν εννέα μήνες υπό αποκλεισμό», είπε. «Και όταν έρχονται, είναι όλο αγωνία, είναι τρομαγμένοι, είναι φοβισμένοι και θέλουν απαντήσεις».

Περίπου το ένα τρίτο των προσφύγων είναι παιδιά. «Η κύρια ανησυχία για εμάς είναι πως πολλά από αυτά έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους», δήλωσε η Ρεγκίνα Ντε Ντομινίσις, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF.
 

Πηγή: skai.gr