Την ενόχληση της Τουρκίας για τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι κάνοντας λόγο για «ατυχή δήλωση». Υπενθυμίζεται ότι ο Ντι Μάιο, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ρώμης στην Κύπρο καταδικάζοντας την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Ακσόι αναφέρει πως οι Τουρκοκύπριοι ως συνιδιοκτήτες στο νησί «έχουν ίσα δικαιώματα επί του φυσικού αερίου και των πηγών πετρελαίου» και πως το ψευδοκράτος το 2011 αδειοδότησε την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) για έρευνες και εξορύξεις.
«Οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης του ΤΡΑΟ οι οποίες συνεχίζονται με αυτές τις αδειοδοτήσεις γίνονται για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, όχι της Τουρκίας. Μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση αυτά τα δικαιώματα ο ΤΡΑΟ θα συνεχίσει τις εν λόγω δραστηριότητές τους που αφορούν τις αδειοδοτήσεις», αναφέρει.
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, η τουρκική πλευρά αφήνει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να συζητήσει την προοπτική ενός μορατόριουμ για το ζήτημα της ΑΟΖ.
«Η εξασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων είναι δυνατή είτε με απόλυτη παύση όλων των δραστηριοτήτων στον νότο του νησιού μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, είτε με τη συνεργασία των Ελληνοκύπριων με τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019. Σε αντίθετη περίπτωση, η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γι' αυτόν τον λόγο, καλούμε όλα τα μέλη της Ε.Ε., ιδιαίτερα την Ιταλία, να εγκαταλείψουν τη στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Η Άγκυρα στέλνει και το εξής μήνυμα με αποδέκτες τη Λευκωσία και τη διεθνή κοινότητα: «Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, ο περιορισμός της περιοχής της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Κύπρου θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για περιορισμό, με μια οντότητα που εκπροσωπεί τους τουρκοκυπρίους και έχει σφετεριστεί τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1963. Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό, οι Τουρκοκύπριοι θα είναι οι συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων».
Η Άγκυρα εκφράζει επίσης την αντίθεσή της με την κριτική που δέχεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο και αναφέρει πως η διεθνής κοινότητα τήρησε σιωπηλή στάση απέναντι σε παρόμοια συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου το 2003.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.