ΚΑΙΡΟΣ

Μυστηριώδης θάνατος Λευκορώσου υπουργού - Ήταν υπεύθυνος για την παράνομη εκτροπή της πτήσης από Αθήνα προς Βίλνιους το 2021

Ο Λευκορώσος υπουργός πέθανε ξαφνικά στις 4 Ιουλίου σε ηλικία 46 ετών και ήταν υπεύθυνος για την παράνομη εκτροπή πτήσης της Ryanair από Αθήνα για Βίλνιους, έτσι ώστε να συλληφθεί ο αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος Ραμάν Προτάσεβιτς

Νεκρός εντοπίστηκε κάτω υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ο Λευκορώσος υπουργός, Αλεξέι Αβραμένκο, ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για την παράνομη εκτροπή πτήσης της Ryanair από Αθήνα για Βίλνιους, έτσι ώστε να συλληφθεί ο αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος Ραμάν Προτάσεβιτς.

Ο Λευκορώσος υπουργός πέθανε ξαφνικά στις 4 Ιουλίου σε ηλικία 46 ετών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να γίνει κάποια αναφορά για την αιτία θανάτου του. 

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Αβραμένκο ήταν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Λευκορωσίας και από αυτή τη θέση βρέθηκε πίσω από την παράνομη εκτροπή της επιβατικής πτήσης FR4978 προς το αεροδρόμιο του Μινσκ στις 23 Μαΐου 2021, καθώς ταξίδευε από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφος Προτάσεβιτς και η τότε κοπέλα του Σοφία Σαπέγκα συνελήφθησαν από τις αρχές σε μια κίνηση που καταδικάστηκε ευρέως από τη Δύση.

Ο Αβραμένκο,γεννήθηκε στο Μινσκ το 1977. Εργάστηκε στην κατασκευή και συντήρηση δρόμων προτού συνεχίσει να κατέχει αρκετές θέσεις στο υπουργείο Μεταφορών. Έγινε υφυπουργός Μεταφορών το 2013 και στη συνέχεια πρώτος υφυπουργός το 2019, πριν αναλάβει τελικά την ανώτατη θέση του υπουργείου το 2019.

Ο Ρομάν Προτάσεβιτς διηύθυνε ένα κανάλι στο Telegram που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας προκειμένου να οργανωθούν οι μαζικότατες διαδηλώσεις ενάντια στο εκλογικό πραξικόπημα του Αυγούστου 2020 που έδωσε στον Λουκασένκο μια έκτη θητεία στην εξουσία. Οι διαδηλώσεις, που διήρκεσαν για μήνες, ήταν οι μεγαλύτερες αντιπολιτευτικές διαδηλώσεις  κατά του Λουκασένκο από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 1994. Οι αρχές της Λευκορωσίας απάντησαν στις διαδηλώσεις με μια βάναυση καταστολή κατά την οποία περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, χιλιάδες ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία και δεκάδες μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις έκλεισαν.

Ο Προτάσεβιτς ζούσε στην εξορία εκείνη την εποχή, αλλά αυτός και η κοπέλα του συνελήφθησαν όταν η πτήση της Ryanair από την Ελλάδα στη Λιθουανία διατάχθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.  Τότε οι λευκορωσικές αρχές είπαν ότι υπήρχε απειλή για βόμβα στο σκάφος όπου βρίσκονταν ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του. Λίγο αργότερα είπαν ότι κατά τη διάρκεια ελέγχων δεν εντοπίστηκε τίποτα. Το εν λόγω περιστατικό προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στη Δύση με αξιωματούχους να λένε ότι το συγκεκριμένο συμβάν ήταν ίσο με αεροπειρατεία.

Ο Πρατάσεβιτς προσήχθη σε δίκη με την κατηγορία της οργάνωσης ταραχών και της συνωμοσίας για την κατάληψη της εξουσίας. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση τον Μάιο του 2022. Από την πλευρά του ο ιδρυτής του καναλιού Nexta Telegram, Stsiapan Putsila, και ένας άλλος συντάκτης του καναλιού, Yan Rudzik, καταδικάστηκαν ερήμην σε κάθειρξη 20 και 19 ετών αντιστοίχως. Και οι δύο παραμένουν εξόριστοι.

Μετά τη σύλληψη, ο Πρατάσεβιτς εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας πολλές φορές για να ομολογήσει, να καταγγείλει την αντιπολίτευση και να ζητήσει συγγνώμη από τον Λουκασένκο. Μάλιστα συγγενείς του και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είπαν ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατόπιν πιέσεων από την κυβέρνηση Λουκασένκο. Να σημειώσουμε ότι τόσο ο Προτάσεβιτς όσο και η σύντροφός του αφέθηκαν ελεύθεροι και τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Τον Μάιο του 2022, η σύντροφος του Προτάσεβιτς καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση. Ωστόσο ζήτησε από τις αρχές να εκδοθεί στη Ρωσία με σκοπό να εκτίσει εκεί το υπόλοιπο της ποινής της. Η κυβέρνηση Λουκασένκο συμφώνησε αλλά δεν ήταν σαφές πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

Από την άλλη πλευρά η Σβιατλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία είναι αρχηγός της εξόριστης αντιπολίτευσης αναφερόμενη στις ποινές των Προτάσεβιτς, Πούτσιλα και Ρούντζικ μίλησε για «περιφρόνηση της δικαιοσύνης» εκ μέρους του «καθεστώτος της Λευκορωσίας», το οποίο διεξήγαγε «ψεύτικη δίκη». Εντωμεταξύ τον Μάιο ο Ρομάν Προτάσεβιτς, σύμφωνα με το Belta, ανακοίνωσε ότι είχε λάβει προεδρική χάρη. «Κυριολεκτικά μόλις υπέγραψα όλα τα σχετικά έγγραφα ότι μου δόθηκε χάρη. Αυτά, φυσικά, είναι απλά υπέροχα νέα», είχε δηλώσει.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna λέει ότι σχεδόν 1.500 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί στη Λευκορωσία σε σχέση με δραστηριότητες της αντιπολίτευσης.

Πηγή: skai.gr