Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Διακήρυξη αλληλεγγύης με τη Φινλανδία, όμοια με αυτή που είχε υπογράψει νωρίτερα με την Πρωθυπουργό της Σουηδίας, υπέγραψε αργά το απόγευμα στο Ελσίνκι ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψε τη διακήρυξη σε τελετή στο φινλανδικό Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της σκανδιναβικής χώρας Σάουλι Νιινίστε.
Όπως σημείωσε ο κ. Τζόνσον, η διακήρυξη είναι σαφής πως σε περίπτωση καταστροφής ή επίθεσης σε μία από τις δύο χώρες θα υπάρξει βοήθεια από την άλλη, περιλαμβανομένης «ασφαλώς» στρατιωτικής στήριξης. Αλλά, όπως είπε, η όποια βοήθεια από τη Βρετανία θα παρασχεθεί «κατόπιν αιτήματος» και θα εξαρτάται από το τι θα ζητήσει η Φινλανδία σε μια τέτοια περίπτωση.
Πρόσθεσε ότι με την υπογραφή του συμφώνου οι δύο χώρες επισημοποίησαν τη δέσμευσή τους ότι πάντα θα προστρέχει η μία σε βοήθεια της άλλης. Όπως τόνισε, δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη λύση για όσο καιρό η Φινλανδία εξετάζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά για μακροπρόθεσμη δέσμευση.
Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι το σύμφωνο θα εντατικοποιήσει τη διμερή συνεργασία σε «άνευ προηγούμενου» ύψη, με εμβάθυνση της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας, όπως π.χ. στην ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλείας και στην προστασία στον κυβερνοχώρο.
«Η ρωσική εισβολή έχει αλλάξει την εξίσωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και έχει γράψει ξανά την πραγματικότητα», παρατήρησε εξάλλου ο Μπόρις Τζόνσον.
Εκτίμησε δε ότι η εισβολή αυτή «έχει ήδη αποτύχει λόγω του αλύγιστου θάρρους του ουκρανικού λαού» και επειδή «αυτό το μαχητικό πνεύμα έχει ενώσει τον υπόλοιπο κόσμο».
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο κ. Τζόνσον είπε πως είναι σημαντικό να υπάρχει δυνατή διεθνής συνεργασία ώστε να αποτραπούν περαιτέρω «καταστροφές» από τη ρωσική επιθετικότητα.
Ως προς την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι πρόκειται για μία αμυντική συμμαχία, ενώ ο Πρόεδρος Νιινίστε κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν «να κοιταχτεί στον καθρέπτη», λέγοντας ότι αυτός προκαλεί τις ανησυχίες ασφαλείας της σκανδιναβικής χώρας έχοντας δείξει ότι δε διστάζει να εισβάλει σε γειτονικά κράτη.
- Θρίλερ με την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εν μέσω απειλών της Μόσχας: Πότε μπορούν να ενταχθούν
- Υπέρ σχεδίου τύπου «Μάρσαλ» για την Ουκρανία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
- Αναστασιάδης: Οι κυρώσεις της Ε.E σε βάρος της Μόσχας δεν μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στα κράτη-μέλη από ό,τι στην ίδια
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.